Expotip ‘Posy Simmonds. Close Up’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip ‘Posy Simmonds. Close Up’

Gisteren opende in het Cartoonmuseum in Basel de expo ‘Posy Simmonds. Close Up’. Posy Simmonds is de belangrijkste Britse vrouwelijke karikaturist en illustrator: ze tekent al meer dan 50 jaar strips en cartoons voor de liberale linkse krant The Guardian, creëerde de eerste grafiph novel van Groot-Brittannië en schreef ook klassieke kinderboeken. 

Haar werk en scherpe sociale kritiek komen voort uit haar gelaagde inzet voor vrouwenrechten. Sommige van haar graphic novels zijn slim verweven met literaire modellen – en er zijn speelfilms op gebaseerd. In Posy Simmonds: Close Up presenteert Cartoonmuseum Basel het meest uitgebreide overzicht van deze strippionier tot nu toe, met haar originelen voor het eerst te zien in de Duitstalige wereld. De tentoonstelling omvat originele tekeningen uit alle graphic novels, cartoons en illustraties voor tijdschriften en kranten, tekeningen uit haar kinderboeken en ongepubliceerd voorwerk. 

Haar werk en scherpe sociale kritiek komen voort uit haar gelaagde inzet voor vrouwenrechten

Met haar eigenwijze en tegenstrijdige vrouwelijke personages Gemma Bovery, Tamara Drewe en Cassandra Darke, en de drie graphic novels die hun naam dragen, trok Simmonds (eigenlijk Rosemary Elizabeth Simmonds, geb. 1945 in Cookham, Berkshire )  internationaal veel aandacht. Deze satirische verhalen fascineren door de zeer persoonlijke stijl, waarbij relatief lange tekstpassages worden afgewisseld met traditionele komische sequenties. Naast precieze psychologische portretten van haar hoofdrolspelers bespot ze de ijdelheden en tekortkomingen van de culturele scene en de middenklasse, karikaturen van bezadigde denkwijzen in landelijke omgevingen en bekritiseert ze de huidige sociale ontwikkelingen in de stad Londen.

Posy Simmonds - Tamara Drewe

Verwijzingen naar klassiekers van schrijvers als Gustave Flaubert, Thomas Hardy en Charles Dickens voegen nog meer lagen toe aan deze graphic novels, die zich afspelen in het heden. Posy Simmonds is een aandachtige en kritische waarnemer van de sociale en maatschappelijke omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk. “Ik loop veel door Londen”, merkt ze in dit verband op, “en in de afgelopen tien jaar is het verschil tussen rijke en arme gebieden steeds duidelijker geworden… Er zijn meer daklozen, meer stedelijke voedselbanken. Tegelijkertijd zijn huizen in Knightsbridge, Chelsea en Kensington miljoenen en miljoenen waard. Deze kloof deed me denken aan Victoriaans Londen, en dat leidde me naar Dickens en toen naar A Christmas Carol…”

Posy Simmonds - Fred

De eerste Britse graphic novel

Posy Simmonds begon haar carrière eind jaren zestig als freelancer voor verschillende tijdschriften. In 1969 begon ze als cartoonist te tekenen voor The Sun. In 1972 begon ze te werken als illustrator voor The Guardian. In 1977 lanceerde ze de wekelijkse strip The Silent Three of St Botolph’s, over drie oude vriendinnen, waarmee ze landelijk beroemd werd. De strip werd later gepubliceerd in verschillende boeken en in 1981 ontwikkelde Posy Simmonds het verder in haar eerste graphic novel, True Love. Latere publicaties van haar begonnen ook als strips in The Guardian.

In de jaren tachtig publiceerde ze verschillende zeer succesvolle kinderboeken, waaronder Fred, waarvan later een film werd gemaakt met de titel Famous Fred, genomineerd voor een Oscar in 1998. Van 2002 tot 2004 verscheen haar serie korte verhalen van één pagina, Literary Life genaamd, waarin ze alle aspecten van de wereld van de literatuur onder de loep nam, in de zaterdageditie van The Guardian. Deze verhalen werden in 2003 gepubliceerd in een boek met dezelfde naam.

Een strijdlustige geest

Simmonds’ heldere en lichamelijke tekenstijl, haar nauwkeurig afgestemde stilering van gezichten, haar psychologisch diepgaande karakterontwikkeling en haar subtiele feilloze humor strekken zich uit in al haar werken voor zowel kinderen als volwassenen, en hebben haar internationale faam bezorgd. Vooral in haar recentere werken spreekt de alerte, analytische en strijdlustige geest van een groot verteller vanachter de elegante verschijning van haar ingetogen lijnwerk. Haar graphic novels zijn in verschillende talen vertaald en sommige van haar boeken zijn verfilmd. Voor haar graphic novel Tamara Drewe ontving Simmonds de Prix de la Critique op het International Comics Festival 2009 in Angouléme. Ze is twee keer uitgeroepen tot beste karikaturist van haar land. In 2002 werd ze benoemd tot Member of the Order of the British Empire voor haar werk als karikaturist.

Feministe

In haar strips en graphic novels keert Simmonds steeds terug naar de beleving van vrouwen. Als een overtuigd feministe voert ze sinds de jaren zeventig campagne voor vrouwenrechten en bekritiseert ze de onrechtvaardigheden van mannelijke privileges en seksisme – thuis, op het werk en in de samenleving. Haar lovende bijdragen aan de vrouwenpagina in de krant The Guardian hebben Simmonds in staat gesteld commentaar te geven op kwesties variërend van het oordeel waarmee vrouwen worden geconfronteerd bij het geven van borstvoeding tot de uitbeelding van vrouwelijkheid in advertenties.

 

Alle info over de expo in het Cartoonmuseum van Basel vindt u op de website van het museum.
In de jongste Stripgids, nummer 9, treedt Posy Simmonds op als gids, en raadt ze de lezer haar favoriete boek, film en tal van andere zaken aan.