Oprichter van Glénat veroordeeld

Je bent hier:  Home » Nieuws » Oprichter van Glénat veroordeeld

Het kan verkeren, wist Bredero al. Zo ook in de wondere wereld van de uitgeverijen. Gisteren raakte bekend dat de oprichter van de vooraanstaande Franse stripuitgeverij Glénat, Jacques Glénat, door de correctionele rechtbank van Parijs veroordeeld werd tot achttien maanden gevangenisstraf. Met daarbovenop een boete van 200.000 euro en de inbeslagname van 470.000 euro voor belastingontduiking. Met dank aan de ‘Panama-papers’.

Glénat werd vernoemd in die Panama Papers als eigenaar van een bedrijf dat op de Seychellen gevestigd is en dat kunstwerken aankocht. Die Panama papers was de naam van een megaschandaal rond belastingontduiking dat in het voorjaar van 2016 werd blootgelegd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Meer dan 100 internationale media werkten eraan mee, een toonbeeld van succesvolle onderzoeksjournalistiek.

Volgens de openbare aanklager maakte de regeling het mogelijk om 9,9 miljoen euro te verdonkeremanen.

Voor de rechtbank bekende tijdens een hoorzitting Glénat zijn betrokkenheid en schuld voor feiten van “belastingfraude” en “witwaspraktijken”. De openbare aanklager had het over “geavanceerde, frauduleuze regelingen” die in 1997 door Glénat waren opgezet, door “de tussenkomst van verschillende bedrijven in België en vervolgens in belastingparadijzen”, die hem “vergunningen hadden verleend om grote bedragen terug te vorderen”. Blijkbaar was de constructie dermate gesofisticeerd dat de belastingdiensten in Frankrijk hem niet konden traceren.

Volgens de openbare aanklager maakte de regeling het mogelijk om 9,9 miljoen euro te verdonkeremanen. Het openbaar ministerie vermeldde wel dat de beschuldigde tijdens het onderzoek geleidelijk was gaan inzien dat hij “perfect op de hoogte was van de criminele constructie en de fiscale gevolgen”. Ook hebben Glénat en zijn drie kinderen (waaronder Marion Glénat, die vandaag aan het hoofd van de uitgeverij staat) hun situatie bij de belastingdienst volledig “geregulariseerd”.

 

Vlag van Panama

Bekijk op de website van Le Monde de korte documentaire Panama Papers : comprendre le système offshore en 3 minutes – in het Frans, bien entendu!