Aftellen naar het Stripfeest / de Willy Vandersteenprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Aftellen naar het Stripfeest / de Willy Vandersteenprijs

Morgenavond maken we bekend wie de nieuwe laureaat van de Willy Vandersteenprijs wordt. Die prijs bekroont het beste Nederlandstalig album dat het voorbije jaar is verschenen. De laureaat wordt bekendgemaakt tijdens de (digitale) openingsceremonie van het grootste stripfestival van het land, het Stripfeest / Fête de la BD. Aftellen maar!

Van 10 september tot 10 oktober neemt het Stripfeest u mee op een ontdekkingsreis door de verschillende stripgenres en -universa. Vier weken lang kan uoveral in Brussel op avontuur trekken. Er zijn tentoonstellingen, workshops, lezingen, signeersessies, rondleidingen en spelletjes. Een kleurrijke reis om de zomer mee af te sluiten, zowel voor jonge als oude ontdekkingsreizigers. Ontdek het volledige programma op de website van het Stripfeest.

In de strips van Schrauwen trakteert de auteur zijn publiek op werelden die even divers en uiteenlopend zijn als sciencefiction, surrealisme, pastiche en zelfs burleske coming of age

Uit de overvloed wijzen we u op de overzichtstentoonstelling van nieumand minder dan Olivier Schrauwen, van 10 september t/m 29 september in de Ravensteingalerij (in de Ravensteinstraat, vlakbij het Centraal Station). Het werk van deze Brugs-Berlijnse stripauteur wordt wereldwijd vertaald en geselecteerd op talloze festivals. Tijdens de huidige editie van het Stripfeest wordt zijn werk voor het eerst tentoongesteld in Brussel. Schrauwen mag dan wel worden beschouwd als een van de grote namen binnen de huidige generatie van alternatieve striptekenaars in Vlaanderen, toch blijft hij een eerder onopvallende figuur. In zijn strips trakteert hij zijn publiek op werelden die even divers en uiteenlopend zijn als sciencefiction, surrealisme, pastiche en zelfs burleske coming of age. Laat u in deze tentoonstelling volledig onderdompelen in dit universum en ontdek in avant-première de originele platen van zijn volgende werk Sunday.

Open van woensdag tot zondag, tussen 10 en 18 uur – gratis

Affiche Olivier Schrauwen

Atomiumprijzen 2021

De afgelopen jaren is de stripboekenproductie kwetsbaarder geworden. Stripprofessionals ondervinden steeds vaker moeilijkheden om met hun kunst een fatsoenlijk inkomen te halen. visit.brussels wil, in nauwe samenwerking met zijn partners, zijn steun voor deze kunstuiting tonen en de bestaande initiatieven samenbrengen door de Atomiumprijzen voor het Stripverhaal toe te kennen, waarvan het grootste deel als geldprijs wordt toegekend om de winnaars in staat te stellen hun werk te financieren. In totaal werd meer dan 100.000 euro verdeeld over de elf winnaars.

De winnaars van de Atomiumprijzen worden morgenavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie met auteurs en grote namen uit de uitgeverswereld. Dat gebeurt online, op de website van het Stripfeest. Er is ook een YouTube-kanaal, waarop de uitzending om 16u start. 

Een van die prijzen is de enige, echte, felbegeerde

Willy Vandersteenprijs

Prijs: 5.000 euro, uitgereikt door Sabam for culture, plus een speciaal gemaakte tekening door de laureaat van de vorige Willy Vandersteenprijs, Wauter Mannaert.
Doel: deze jaarlijkse prijs, die in 2010 in het leven werd geroepen, bekroont een Nederlandstalig album dat in het voorgaande jaar is verschenen.

Deze prijs is een initiatief van Stripgids.