‘De Walvisbibliotheek’ winnaar Willy Vandersteenprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘De Walvisbibliotheek’ winnaar Willy Vandersteenprijs

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en auteursvereniging Sabam. De jury koos uit meer dan 200 strips unaniem ‘De Walvisbibliotheek’ van Judith Vanistendael (1974) en Zidrou (1962), uitgegeven bij Oogachtend, als laureaat. De laureaten krijgen 5.000 euro, geschonken door Sabam for Culture, een expositie rond het album en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Wauter Mannaert. De prijs werd vanavond, 10 september, bekendgemaakt op het Brussels Stripfeest.

‘De Walvisbibliotheek’ vertelt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een oude walvis, die op de bodem van de zee woont, en een zee-postbode. De oude walvis verzamelt alle verhalen in een bibliotheek, die ze bewaart in haar reusachtige lijf. Alle vissen in de zee komen graag bij haar op bezoek. En als de walvis er echt zin in heeft, leest ze de verhalen ook voor. Wanneer de zee-postbode op een dag de post in zijn roeiboot rondbrengt, werpt de walvis per ongeluk de boot om. Nadat ze zich geëxcuseerd heeft, praten de twee honderduit. De start van een mooie vriendschap.

Wanneer de zee-postbode op een dag de post in zijn roeiboot rondbrengt, werpt de walvis per ongeluk de boot om

F***ing toegankelijk

“F***ing toegankelijk”, was een opmerking die plots een van de juryleden ontschoot. Dat was meteen ook de rode draad wanneer de jury het over ‘De Walvisbibliotheek’ had. Judith Vanistendael en Zidrou zijn erin geslaagd een aangrijpend verhaal op papier te zetten. Een modern sprookje dat zowel kinderen als volwassenen kan bekoren. Om het met een stripcliché te omschrijven: voor de jeugd van 7 tot 77 jaar. ‘De Walvisbibliotheek’ is een voorleesverhaal voor kleuters, maar kan evengoed het hart van pubers veroveren en zal telkens weer herlezen worden door volwassenen. Zidrou schaart zich met het verhaal in een rijtje met illustere verhaalvertellers als Roald Dahl, Grimm en Annie M.G. Schmidt. Het levensecht en inventief verhaal grijpt aan en tranen worden gelaten bij het einde van het album.

De Walvisbibliotheek

Het tekenwerk van Judith Vanistendael wordt geprezen, vooral ook haar constante evolutie. Vanistendael blijft zich heruitvinden. Ook nu weer met ‘De Walvisbiliotheek’ waarin de emotie en de sfeer van de tekeningen afdruipt. “We zouden zo in de bibliotheek willen vertoeven”, aldus de jury. De tekeningen zijn geniaal, de personages levensecht.

Verliefd op De Walvisbibliotheek

Met ‘De Walvisbibliotheek’ bekroont de jury een aangrijpend sprookjesachtig verhaal dat een breed publiek aanspreekt. De combinatie van het geniale tekenwerk van Judith Vanistendael met het inventieve en levensechte scenario van Zidrou maakt dat het album een mooie en verdiende winnaar is van de Willy Vandersteenprijs.

Een speciale vermelding wil de jury nog maken voor ‘De Tamboer van Borodino’ van Simon Spruyt. Dit album, uitgegeven door Standaard Uitgeverij, vond de jury grafisch onevenaarbaar, goed verteld met een relevant verhaal en een straf einde. Er kan echter maar één winnaar zijn.

De jury stond dan ook voor de loodzware taak om uit meer dan 200 Nederlandstalige titels een laureaat te kiezen. Van kinderstrip tot en met de graphic novel en de experimentele strip, van grote uitgeverij tot de kleintjes. En niet te vergeten, de eigen beheer-uitgaves. De jury prijst dan ook het enthousiasme en de doorzettingskracht van al deze mensen om zoveel mooie Nederlandstalige stripparels in de winkelrekken te krijgen.

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam for Culture en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitters Helena Vandersteen en Youri Vanbeneden, Ilah (stripauteur bekend van o.a. Cordelia), Rob Van Bavel (Eigenaar Uitgeverij L en Eppo Stripblad), Sigge Stegeman (Mede-hoofdredacteur 9ekunst.nl en eigenaar uitgeverij Soul Food Comics), Kim Heylen (Consulent Communicatie & Participatie Bibliotheek Turnhout) en Joep Schuermans (HR Consulent Kessels & Smit/fervent striplezer)