Zaterdag: Spaanse strips & LGBTQIA2+ @Muntpunt!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Zaterdag: Spaanse strips & LGBTQIA2+ @Muntpunt!

Hola! Qué tal? Nu zaterdag, 18 september, moet u in Muntpunt in Brussel wezen. Dan gaan we samen met het Instituto Cervantes en Muntpunt dieper in op twee van de boeiendste onderwerpen van Stripgids #9. Te weten: de Spaanse strip en het ongemeen interessante fenomeen van LGBTQIA2+ en strips. Tú también vienes, ¿verdad?

Het Spaanse striplandschap groeide sinds het einde van de Francodictatuur uit tot een van de rijkste in Europa. Graphic novels, klassieke strips en ruimte voor experiment: er is voor iedereen wat wils, en de markt blijft er zich verder ontwikkelen. In het jongste nummer van Stripgids kon u daar alles over lezen. En het goeie nieuws is: de auteur van dat dossier, Gerardo Vilches, komt naar Brussel. Op 18 september, maar dat had u al geraden. Hij komt er in geuren en kleuren zijn verhaal vertellen. 

“We kregen een figuurlijke klap in het gezicht van de vleesmassa’s en enorme zweterige lullen”

Gerardo Vilches (°1980) is historicus, hoogleraar en stripcriticus. Hij maakte deel uit van Entrecomics en onderhoudt sinds 2007 zijn eigen blog over strips, The Watcher and the Tower. Hij is codirecteur van CuCo: Cuadernos de Cómic en neemt deel aan de organisatie van GRAF, het festival van auteursstrips en onafhankelijke uitgeverijen. Vilches is de auteur van Breve historia del cómic en El guión de cómic. In zijn vrije tijd werkt hij aan een doctoraalscriptie over Spaanse satirische tijdschriften uit de tijd van de overgang naar de democratie. U kunt hem al leren kennen via zijn website, thewatcherblog.wordpress.com

Nazario (c) Anacorma

En het tweede deel… Het is niet meteen het eerste thema waaraan je denkt als je naar een strip grijpt, maar gender en seksualiteit zijn razend actuele onderwerpen die ook nog eens goed verkopen. Wat is LGBTQIA2+, dat vreemde acroniem dat steeds langer wordt in een poging om de hele gemeenschap te beschrijven: Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender-Queer-Intersexual-Asexual-Two-Spirited+ en al de rest? En hoe krijgt deze gemeenschap een stem via het beeldverhaal?

Zweterige lullen

Aan het woord: Dennis Marien, tekenaar en uitgever. Hij stelde mee het dossier samen, en signaleerde daar onder andere de geweldige strip Anacorma van de Spaanse stripmaker Nazario voor.  “Anarcoma vertelt het verhaal van een transseksuele detective in het Barcelona van de jaren 1980. Toen we dit stripboek voor het eerst zagen, dachten we dat we hallucineerden. De tekeningen zitten vol details en alle
platen zijn in aquarel uitgewerkt. Het is een prachtig ding, dat je meeneemt langs bars, levendige pleinen en de rosse buurt. De auteur laat zijn fantasieën helemaal ontsporen, soms is het ronduit porno. We kregen een figuurlijke klap in het gezicht van de vleesmassa’s en enorme zweterige lullen.”

Of: hoe twee geweldige,  afzonderlijke dossiers samenkomen!

Na geproefd te hebben van zowat alle kunstdisciplines, wijdde Dennis Marien (°1985) zich aan het creëren van boeken. Vite, zijn uitgeverij geeft jonge kunstenaars de kans om in alle vrijheid hun eigen grenzen te verkennen. Een opleiding als graficus (Sint-Lucas Gent LUCA) en illustrator (ESA St. Luc) leidden tot een diverse artistieke praktijk: drukkunst, textiel, strips en schilderkunst smelten samen in een zoektocht naar een nieuwe en uitdagende beeldtaal. dennis-marien.tumblr.com

 

Praktisch

Voorstelling Stripgids #9, met Gerardo Vilches, Dennis Marien en Roel Daenen

Wanneer: zaterdag 18 september 2021, 18:30 tot 20:00
Waar: Muntpunt, Muntpunt Grand Café, Munt 6, 1000 Brussel
Prijs: gratis
Organisatie: Stripgids i.s.m. Instituto Cervantes en Muntpunt. Dit is een activiteit in het kader van het Stripfeest / Fête de la BD.

Schrijf hier in!

Instituto Cervantes