R.I.P., hugOKÉ

Je bent hier:  Home » Nieuws » R.I.P., hugOKÉ

Vandaag raakte bekend dat hugOKÉ, né Hugo de Kempeneer, in Oostende is overleden. Hij was een van de pioniers van de Belgische cartoon. Meer dan een halve eeuw portretteerde hij allerlei mensen; bekend, beroemd, berucht, en ook nobele onbekenden.

Toen Hugo de Kempeneer in 1952 zijn tekenwerk presenteerde op de redactie van Tintin/Kuifje, kreeg de jonge Brusselaar de raad om alles uit zijn omgeving in een schetsboekje op te tekenen. Tegen het einde van dat decennium was hij hugOKÉ, een gewaardeerd cartoonist. Samen met mensen als Gal maakte hij van de cartoon een eigentijdse kunst. hugOKÉ was een leerling van Luc Verstraete, en verwierf landelijke bekendheid als de man die op de BRT de tekeningen bij ‘Even geduld’ maakte.

Ook als graficus, illustrator en toneeldecorateur verwierf hugOKÉ bekendheid

Met Hugo Claus maakte hij ook een stripverhaal, De avonturen van Belgman. Hij maakte, samen met Ever Meulen en Gal, van de cartoon een genre met een artistieke meerwaarde. Voor de krant tekende hij de strip Eddy Sterk wint… de Olympische Spelen. Met Morsdood maakte hij een animatiefilm die gezien mag worden. Ook als graficus, illustrator en toneeldecorateur verwierf hugOKÉ bekendheid.

Even Geduld (c) hugOKÉ

Hij werd 82. De voltallige ploeg leeft mee met de familie van hugOKÉ.