Anneka Robeyns wint eerste Knalgele Kubus Trofee

Je bent hier:  Home » Nieuws » Anneka Robeyns wint eerste Knalgele Kubus Trofee

De jury (bestaande uit striptekenaar Kim Duchateau, scenarist Zidrou, voorzitter van de Stichting Catharina Kochuyt en coördinator van de Knalgele Kubus Johan Stuyck) maakte gisteren in het Marc Sleen Museum de eerste winnaar van de Knalgele Kubus Trofee bekend. De eerste winnaar is Anneka Robeyns.

Anneka Robeyns (Antwerpen, 1995) behaalde een bachelor aan de KULeuven in Taal- en Letterkunde (E-N) gevolgd door een master Westerse Literatuur. In 2021 studeerde ze af aan de LUCA School of Arts in Brussel, opleiding Beeldverhaal. Met haar eindwerk ‘Bubbel van één’ wint ze de eerste Knalgele Kubus Trofee. Naast een kristallen kubus en een geldprijs van 1.500 euro wordt ze uitgenodigd voor een betaalde residentie in het Marc Sleen Museum waar ze haar verhaal verder kan uitwerken en uitgeefklaar maken.

Gisterenavond ontving ze de kristallen kubus uit handen van Sven Gatz, de Brusselse minister, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van de hoofdstad.

De synopsis van Bubbel van één is: terwijl een feestende massa aftelt naar de vrijheid, dreigt Erika’s bubbel te barsten.

Dit nieuwe avontuur van de erfgenamen van Marc Sleen kreeg een gepaste naam, in de geest van de verhalen van Nero&Co: de Knalgele Kubus.

In 2020 bouwde de Stichting Marc Sleen in het Marc Sleen Museum in de Zandstraat in Brussel een incubator waar recent afgestudeerde stripauteurs de kans krijgen om andere tekenaars te ontmoeten en professioneel begeleid worden om hun projecten uitgeefklaar te maken. Dit nieuwe avontuur van de erfgenamen van Marc Sleen kreeg een gepaste naam, in de geest van de verhalen van Nero&Co: de Knalgele Kubus.

Sven Gatz en de winnaar

De ‘kubisten’ zijn gerecruteerd uit de Nederlandstalige LUCA School of Arts en het Franstalige Saint-Luc, twee Brusselse hogescholen met een specifieke academische stripopleiding in hun curriculum. De alumni werden gekozen op basis van hun grafische en narratieve kwaliteiten maar ook voor hun sociale vaardigheden en verantwoordelijkheidszin om de permanentie van het museum mee in te vullen met respect voor de erfenis van Marc Sleen.

Daarnaast is het de bedoeling dat studenten beeldverhaal stage kunnen lopen in de Knalgele Kubus of dat er samengewerkt kan worden door verschillende auteurs. Ondertussen zijn er zeven auteurs die een residentie (gehad) hebben in de Knalgele Kubus: Helene Lespagnard, Stephan Louwes, Karolina Szejda, Eliot Vandenheede, Miel Vandepitte, Thibau Vande Voorde en Mattias Ysebaert.