Nieuwe docenten voor nieuwe cursisten in Stripgids Academie

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nieuwe docenten voor nieuwe cursisten in Stripgids Academie

Voor de vierde keer leidt Stripgids Academie een groep amateurtekenaars binnen in de wereld van het stripverhaal. Een samenwerking met LUCA Brussel, de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Turnhout en RockPaperPencil

Nadat een harde kern van terugkerende cursisten in 2020 definitief afzwaaide met een expo in het Nationaal Museum van de Speelkaart, begint een heel nieuwe groep aan de opleiding die uiteindelijk kan uitmonden in een hogeschoolopleiding – of zelfs een beeldende carrière.

Voor deze reeks krijgt Stripgids het grote schilderatelier van de Turnhoutse Kunstencampus ter beschikking, een plek die op zichzelf al inspirerend is.

Docent Johan Stuyck van LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling Brussel neemt opnieuw de coördinatie op zich en begeleidt naar goede gewoonte de hoofdopdracht die als een rode draad door de lessen loopt. Een ander vertrouwd gezicht in Stripgids Academie is Kim Duchateau, die er al sinds de eerste reeks bij is. Charel Cambré is de tweede Bronzen Adhemarwinnaar die aantreedt als gastdocent, nadat zijn voorganger Jeroen Janssen met een eerdere lichting cursisten de straten van Turnhout tekende. Het mag een goede gewoonte worden. Karolina Szejda vertegenwoordigt jong talent, maar komt niet geheel onvoorbereid aan de start: zij kwam de lokale sfeer al opsnuiven tijdens een gesmaakt striptekenkamp voor kinderen in de Turnhoutse bibliotheek.

Acht mannen en één vrouw schreven zich in; de jongste cursist telde al jaren af naar de vereiste minimumleeftijd, de grootste te overbruggen afstand komt op naam van een Bruggeling.

Workshop risografie

De lessen van de vijfde docent nemen een aparte plaats in binnen de reeks. De Nederlandse tekenaar Wasco reist vanuit Amsterdam naar het Speelkaartenmuseum, waar hij een tweedelige workshop risografie geeft in het FabLab 2300. Voor Stripgids Academie is die zijsprong een ideale manier om aan stripmakers duidelijk te maken ze hun ideeën en ontwerpen tot leven kunnen wekken in een uniek grafisch maakatelier.
De samenwerking wordt in de komende maanden bovendien nog uitgediept, met de steun van provincie Antwerpen en Rock Paper Pencil.

Acht cursisten

Acht mannen en één vrouw schreven zich in; de jongste cursist telde al jaren af naar de vereiste minimumleeftijd, de grootste te overbruggen afstand komt op naam van een Bruggeling. Na de eerste les was het enthousiasme in elk geval groot. Tijdens de voorjaarstentoonstelling, die zal plaatsvinden in een bijzondere expozaal binnen de Kunstencampus, zal blijken of alle verwachtingen zijn ingelost.

Academie Turnhout (c) Lieve Quadflieg