Call cartoonwedstrijd vtbKultuur: Cultuur verbindt mensen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Call cartoonwedstrijd vtbKultuur: Cultuur verbindt mensen

vtbKultuur is een sociaal-culturele vereniging in Vlaanderen en Brussel die in 2022 haar eeuwfeest viert. Met onder meer een cartoonwedstrijd, met een fraaie prijzenpot! Ook jij kunt meedoen!

Deze vereniging bestaat uit groepen vrijwilligers die kwaliteitsvolle en gevarieerde culturele activiteiten organiseren. In 2022 viert vtbKultuur 100-jarig bestaan. Tijdens dit feestjaar kijkt ze vooruit naar de toekomst, maar blikt men ook terug naar het verleden. Zo organiseerde vtbKultuur van 1952 tot 1973 meermaals een cartoonwedstrijd, een initiatief dat ze in dit feestjaar opnieuw willen lanceren.

Binnen de vereniging zetten gedreven vrijwilligers met veel goesting culturele activiteiten op touw. Die activiteiten gaan van lezingen, reportages, fototentoonstellingen, concerten, toneelvoorstellingen, theaterbezoeken en stand-upcomedy tot quizzen, cursussen, gegidste wandelingen, tentoonstellingsbezoeken, stadsverkenningen, daguitstappen, meerdaagse trips … Hieruit halen de vrijwilligers energie en voldoening en kunnen ze zich ontplooien.

De missie van vtbKultuur: mensen en cultuur dichter bij elkaar brengen. Bij deze vereniging kan je samen met anderen cultuur ontdekken, beleven en ervan genieten. Zo groeit er echt contact en verbinding tussen mensen. Bij vtbKultuur kijkt men met een verruimende blik naar de wereld, met respect en openheid naar iedereen. Op die manier wil de vereniging bijdragen aan een warme samenleving.

Zo organiseerde vtbKultuur van 1952 tot 1973 meermaals een cartoonwedstrijd, een initiatief dat dit feestjaar opnieuw gelanceerd wordt

Deze missie brengt ons naadloos naar het thema van deze cartoonwedstrijd: ‘Cultuur verbindt mensen’. 

Lauwerkrans

Jury

Een professionele jury maakt uit de ontvangen inzendingen een selectie voor de tentoonstelling en duidt de prijswinnaars aan. Vaststelling van plagiaat leidt tot uitsluiting van de inzending. De laureaten worden bekend gemaakt tijdens de opening van de eerste cartoonexpo, begin april 2022. Over de wedstrijd wordt niet gecommuniceerd. Wel zal de inrichtende vereniging alle deelnemers informeren of zij tot de winnaars behoren of hun werk is geselecteerd voor de reizende cartoonexpo.

Prijsuitreiking en expo

De winnende cartoons aangevuld met een uitgelezen selectie van de ingezonden cartoons, zullen met reizende cartoonexpo’s doorheen Vlaanderen en Brussel trekken van eind maart 2022 tot eind oktober 2022. Bij succes wordt de periode van de tentoonstelling verlengd.

Bij elke cartoon wordt de naam van de cartoonist vermeld.  De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de opening van de eerste expo. Datum nog nader te bepalen.

Cartoonbrochure

Er zal een digitale en papieren cartoonbrochure worden uitgegeven. Geselecteerde deelnemers krijgen een digitale versie en hebben recht op één papieren exemplaar dat ze op eenvoudige vraag gratis bekomen. Zij staan echter zelf in voor de portkosten of halen de brochure zelf af bij de inrichtende vereniging.

Prijzen

  • 1ste prijs: 1.000 euro
  • 2de prijs: 500 euro
  • 3de prijs: 250 euro
  • Prijs beste Vlaamse inzending: 250 euro
  • Publieksprijs: 250 euro (deze prijs wordt uitgereikt na de laatste cartoonexpo, eind oktober 2022)

Alle info op https://www.vtbkultuur-cartoons.be/