Expotip: Fré Cohen in Amsterdam

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: Fré Cohen in Amsterdam

Nog tot 4 september 2022 presenteert Museum Het Schip in Amsterdam een tentoonstelling over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943). Cohen was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp en van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van die ‘school’ duidelijk verwoord.

.

Zij ontwierp grafisch drukwerk voor de gemeente Amsterdam, voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties.

Haar joodse afkomst sluit aan bij het verhaal van de Amsterdamse School, die een belangrijke basis had in het joodse proletariaat, waaronder de diamantbewerkersbeweging. Haar – tragische – verhaal met haar dood in de Tweede Wereldoorlog is voor een belangrijk deel het verhaal van Amsterdam en de Amsterdamse School.

Haar – tragische – verhaal met haar dood in de Tweede Wereldoorlog is voor een belangrijk deel het verhaal van Amsterdam en de Amsterdamse School

Een aantal jaren geleden heeft Museum Het Schip een succesvolle expositie georganiseerd over boekbanden van de Amsterdamse School, waarin het werk van Fré Cohen een klein onderdeel vormde. Daarnaast is grafisch werk van Fré Cohen opgenomen in de vaste expositie van Museum Het Schip. Haar werk is echter dusdanig interessant dat het een overzichtsexpositie verdient, waarin alle facetten van haar werk aan bod komen. In de expositie die wordt voorbereid, is aandacht voor haar sociale idealen, haar feministische opvattingen en joodse inspiratie.

Verder (c) Marc Legendre

Het werk van Fré Cohen is zeer gevarieerd. Zij maakte linosnedes in de vorm van ex-librissen en boekbanden, maar ook tekeningen, aquarellen, affiches, penningen en zelfs vlaggen. Museum het Schip beschikt over een beperkte eigen collectie. Voor de expositie wordt samengewerkt met particuliere collectioneurs en met andere musea, het Amsterdamse Stadsarchief en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt tevens de publicatie ‘Fre Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School’. Dit rijk geïllustreerde boek is verkrijgbaar via de webshop, de museumwinkel en de boekhandel.

Alle info op de website van Het Schip.

Verder (c) Marc Legendre