Marc Legendre ontvangt Muze van Sabam

Je bent hier:  Home » Nieuws » Marc Legendre ontvangt Muze van Sabam

Stripauteur, -scenarist en Stripgids-redactielid Marc Legendre ontving op de Muze van Sabam tijdens LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen. Op die manier eert de auteursvereniging hem voor een ronduit indrukwekkende carrière.

Marc Legendre (Biebel, Sam, Amoras, De Rode Ridder …) is ruim 30 jaar lid van Sabam en werd dit jaar 65. Een ideaal moment dus om terug te blikken op zijn rijkgevulde carrière én om hem te erkennen als een groot auteur in de Belgische stripwereld.

“Marc Legendre is een enorm veelzijdig auteur die tijdens zijn carrière nooit geaarzeld heeft om nieuwe wegen in te slaan.”

Sabam-voorzitter Jan Hautekiet: “Marc Legendre is een enorm veelzijdig auteur die tijdens zijn carrière nooit geaarzeld heeft om nieuwe wegen in te slaan. Al talloze keren heeft Marc bewezen dat hij over een rijke verbeelding en een groot inlevingsvermogen beschikt. Enkele van de beste Belgische strips staan op zijn conto. Zijn werken lezen altijd als goed geoliede verhalen. Met de Muze van Sabam geven we hem erkenning voor zijn hele oeuvre en zijn buitengewoon talent als stripauteur en scenarist.”

Marc Legendre reageert met een kwinkslag: “Ik ben uiteraard zeer blij met deze Muze, al kreeg ik liever een debuut- dan een carrièreprijs want dat zou betekenen dat ik véél jonger was.”

Van de hilarische avonturen van Biebel tot de scifihorror in Wardane

Legendre studeerde toegepaste grafiek. Hij begon zijn tekencarrière 38 jaar geleden met Biebel in het stripblad Robbedoes. Niet lang daarna ging hij naast tekenen ook aan de slag met scenario’s voor onder andere Sam. Hij schreef ook non-fictiewerken, zoals Coño over zijn leven op een Canarisch eiland, jeugdboeken en enkele beeldromans. Met Verder was hij zelfs als eerste met een strip genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Verder (c) Marc Legendre

Legendre bleef experimenteren met verhaal en vorm. Zo maakte hij een stripbewerking van het Middelnederlandse werk Reynaert de Vos en schreef hij scenario’s voor De Rode Ridder en Amoras, een spin-off reeks van Suske en Wiske. In september verscheen Wardane: Logischerwijs, het eerste deel van een driedelige horrorreeks waarvoor hij het scenario schreef.

In 2013 werd Legendre al bekroond voor zijn oeuvre met de Bronzen Adhemar, de (toenmalige) Vlaamse cultuurprijs voor de strip.

Over de Muze van Sabam

De Muze van Sabam is een carrièreprijs die Sabam al sinds 1984 uitreikt aan haar leden als bekroning voor een bijzonder succesvolle carrière. Het sierlijke bronzen beeldje is van de hand van kunstenaar Hubert Féguenne. Eerdere laureaten waren onder andere Pieter Aspe, Marc de Bel, Arno, Robbe de Hert, Rocco Granata, Dani Klein, Harry Kümel, Raoul Servais, Jacques Vermeire, Will Tura en Urbanus.

Over Sabam

Sabam is de Belgische vereniging van en voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van ruim 43.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. En nog eens vele honderdduizenden via buitenlandse auteursverenigingen.
Perscontact