Vormgever Stripgids valt in de prijzen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vormgever Stripgids valt in de prijzen

Kwaliteit komt altijd bovendrijven, dat weet iedereen. En kijk, zopas raakte bekend dat Pjotr de felbegeerde Henry van de Velde Award in de categorie Graphics in de wacht sleepte. Die Awards worden jaarlijks door Flanders DC uitgereikt en betekenen al sinds 1994 een vaste waarde in het designlandschap. Pjotr wordt onderscheiden voor de huisstijl die het ontwikkelde voor het GUM, het Gents Universitair Museum. Applaus!

De stijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het concept bestaat uit een reeks wetenschappelijke referenties en collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum.

De stijl die Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen

Toen het GUM (Gents Universiteitsmuseum) in 2019 aan Pjotr vroeg om een nieuwe identiteit voor het museum te ontwikkelen, pakten zij het ontwerpproces aan als een open dialoog. Na enkele maanden van onderzoek, meerdere ontwerpschetsen en -oefeningen kwam Pjotr tot een helder concept voor de huisstijl van het GUM, het nieuwe logo en het grafisch ontwerp van de vaste tentoonstelling.

De stijl is uitnodigend en toegankelijk maar tegelijkertijd complex, gelaagd en poëtisch en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het lettertype (Fugue Tails) bevat lettertekens die doen denken aan symbolen uit de chemie, wiskunde of zelfs alchemie. De set ondersteunende grafische elementen (accolades, een golvende pijl,…) verwijzen naar naar grafieken en wetenschappelijke tekeningen. Het beeldconcept bestaat uit een reeks collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum. Op deze manier ontstaan nieuwe, poëtische, soms bevreemdende beelden, waarin steeds elementen terug te vinden zijn uit de kasten van het museum. De grafische stijl komt terug in alle grafische uitingen van het museum: folders, affiches, visitekaartjes, documentmappen en vindt ook zijn weg naar de museumshop in de vorm van postkaarten, potloden, gommen en tote-bags. Pjotr nam ook, in nauwe samenwerking met tentoonstellingsarchitecten, het grafische werk binnen de vaste en tijdelijke tentoonstellingen en de aankleding van het gebouw onder handen.

GUM

De hele ploeg van Stripgids feliciteert Pieter, Brecht en Erin met deze mooie onderscheiding. Welverdiend.
We zijn ook trots en dankbaar dat Pjotr Stripgids vormgeeft.

Meer info over de prijzen vindt u op https://henryvandevelde.be/nl