Expotip: ‘Misschien valt er wat te lachen’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: ‘Misschien valt er wat te lachen’

Op 8 december 2016 overleed Peter van Straaten op 81-jarige leeftijd. Vijf jaar na zijn overlijden organiseert het Allard Pierson een herdenkingstentoonstelling over de chroniqueur van het naoorlogse Nederland. Van Straaten hield de samenleving een spiegel voor, met de nodige zelfrelativering. Zijn talent om emoties uit te beelden is onovertroffen. In de tentoonstelling Misschien valt er wat te lachen nemen acht gastconservatoren waaronder Els Timmerman, de weduwe van Van Straaten, verschillende aspecten van zijn tijdloze werk onder de loep.

Een groot deel van het oeuvre van Peter van Straaten, zo’n 25.000 originele tekeningen, is na zijn overlijden met steun van onder meer Els Timmerman, Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds in bezit gekomen van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze zijn toegevoegd aan de stripcollecties om tot in lengte van dagen bewaard te blijven voor onderzoek en publiekspresentaties. Het Allard Pierson nodigde voor de selectie voor deze herdenkingstentoonstelling acht gastcuratoren uit. Elk van hen ging op zoek naar de tekeningen die vanuit zijn of haar persoonlijke perspectief het werk van Peter van Straaten het best representeren. In totaal zijn ruim 150 tekeningen te zien, aangevuld met boeken en objecten uit het archief.

Culinair columniste van de Volkskrant en kookboekenschrijfster Yvette van Boven koos uit de vele restaurant- en kooktekeningen; hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does zocht tekeningen uit waarop Van Straaten blijk geeft van bijzonder psychologisch inzicht; Paroolcolumnist en schrijver Johan Fretz laat zien dat de tekeningen vaak een vrolijke kijk bieden op minder leuke actuele onderwerpen; stripmaker en cartoonist Gerrit de Jager maakte een keuze uit de strips en politieke prenten; NRC-redacteur Saskia van Loenen koos voor de onderwerpen politiek, erotiek en vogels; literatuurhistoricus en genderspecialist Maaike Meijer selecteerde tekeningen die over mannelijkheid gaan; illustratrice Floor Rieder laat zien hoe goed en mooi Van Straaten kon tekenen; en beeldend kunstenaar Els Timmerman maakte een heel persoonlijke selectie

(c) Peter van Straaten
(c) Peter van Straaten

Dat er nog wel honderd van dit soort tentoonstellingen gemaakt kunnen worden mag duidelijk zijn want wie het oeuvre van Van Straaten kent, begrijpt dat kiezen voor de leukste, mooiste of beste cartoons en tekeningen onbegonnen werk is. De curatoren hebben hun best gedaan. Het resultaat is een zeer afwisselende tentoonstelling. En wie weet: misschien valt er wat te lachen…

De verwerving en de ontsluiting zijn mogelijk gemaakt door gedeeltelijke schenking van de erven, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de Vrienden van het Allard Pierson, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Amsterdams Universiteitsfonds.

Te zien van 8 december 2021 tot en met 13 maart 2022 in zaal 20/21 van het Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam.
https://allardpierson.nl/events/misschien-valt-er-wat-te-lachen/