Winternummer van Stripgids

Je bent hier:  Home » Nieuws » Winternummer van Stripgids

Dit tiende nummer van Stripgids biedt met een Staten-Generaal op papier een indringende kijk op de achterkant van de stripsector. Die is complexer én interessanter dan velen op het eerste zicht denken.

En ook heel relevant, want die net achterkant bepaalt mee wat er uiteindelijk in de winkel belandt.

De bedoeling? Een opmaat bieden voor een échte Staten-Generaal van de Strip.

Enter: prijszetting, subsidies, auteursrechten, royalty’s, contracten, debutaten, crowdfunding, onderzoek, cijfermateriaal en andere onderwerpen. Niet bepaald thema’s waarmee ‘de strip’ doorgaans geassocieerd wordt: strips zijn per definitie leuk, ontspannend, fantasierijk en getuigen over creativiteit en verbeelding. Meestal blijven de makers ervan buiten beeld. Met dit dossier dus niet. De bedoeling? Een opmaat bieden voor een échte Staten-Generaal van de Strip, een grootste bijeenkomst waarbij alle betrokkenen kunnen nadenken en ideeën uitwisselen over hoe de toekomst van de strip verzekerd kan worden.

Na covers van Dave McKean (Stripgids #7), Chris Ware (Stripgids #8) en Nicolas de Crécy (Stripgids #9) maakte nu de émince grise van de Belgische cartoonisten GAL (Gerard Alsteens) een dubbele cover.

Walker - Randall Casaer

Stripgids #10 presenteert:

 • Een heftig editoriaal van Nederlandse stripmaker Hein de Kort, “Waarom ik niet van stripfestivals houd”.
 • 26 pagina’s van Randall Casaer, tekenaar-filosoof, die zijn liefde voor het schetsboekje bezingt: “De schets is de oorspronkelijke vonk waarmee alles begint.”
 • Beeldend kunstenaar Michaël Borremans getuigt in de rubriek De strips van over zijn liefde voor de negende kunst.
 • Strips die over actuele maatschappelijke thema’s berichten? Wat dacht u van klimaatstrips? Jawel, die bestaan! En er komen er steeds meer.
 • In ‘Ter illustratie’, duiken we in het vrolijke (en vrolijk stemmende) universum van Jango Jim.
 • De winnaars van de Willy Vandersteenprijs 2021, Zidrou en Judith Vanistendael, worden passend in de bloemetjes gezet.
 • Mogen we echt niks meer zeggen? Cartoonisten Steve (Michiels) en Lectrr werkten samen aan een getekende bijdrage over humor. Daarin krijgt Meneerke het zwaar te verduren.
 • Een kijk op de wondere wereld van de stripgrammatica biedt Pascal Lefèvre in de rubriek ‘Pars Pro Toto’. Dit keer bekijken we het ingenieuze werk van de Japanse mangaka Tezuka.
 • Dave McKean geldt als een grensverleggende kunstenaar binnen de stripwereld, en ver daarbuiten – al houdt hij zelf niet van dat woord, zo blijkt. Speciaal voor Stripgids maakte hij tijd voor een uitgebreid interview.
 • Dit keer kruiste Lien Devos ons pad in de rubriek Volg de gids. Zij heeft heel wat lees-, kijk-, denk- en doetips voor de lezer in petto. Lien is verantwoordelijke ‘Promotie jeugdliteratuur en strips in het buitenland’ bij Literatuur Vlaanderen.
 • Wat is er aan van de combinatie van moslims en strips? Naar aanleiding van het pas verschenen Dat kunnen we regelen, een autobiografische kroniek van het huwelijk van de Amerikaanse moslima Huda Fahmy, geeft de auteur een interview over leven en werk.
 • De Belg Tom Muller is een household name in de comicswereld: hij designt namelijk voor Marvel Comics, DC Comics, Image Comics en Valiant Entertainment. Een gesprek.
 • Stripmaker Ken Broeders gunt de lezer een blik over zijn schouder en leidt ons rond in zijn atelier. Met een bijzonder plekje voor zijn tintinnabulum.
 • In Rubriek Techniek hebben we het dit keer over… hoogdruk, de oudste vorm van de edele drukkunst.
 • In de rubriek De Oertijd komt de Nederlands-Duitse stripmaker Hans Georg Kresse aan bod. Hij gold en geldt als “de beste realistische tekenaar ter wereld.”
 • De Noorse stripauteur Jason – de nom de plume van John Arne Sæterøy – staat bekend omwille van zijn kurkdroge humoristische strips. Een portret.
 • Brutaliteit, beestigheden, laveloosheid, bedrog en haat troef in de reeks Inspecteur Canardo. Naar aanleiding van het overlijden van Benoît Sokal, eind mei, brengen we een eresaluut aan dit stripmonument.
 • En, eindelijk, in Stripgids belichten we het absurdistische, trashy een veelzijdige universum van de Franse stripmaker en filmmaker Winshluss, bekend van onder meer de filmbewerking van Satrapi’s Persepolis.

Met nieuw werk van Gemma Plum, Josse Pommé, Valentine Gallardo, Kim Duchateau, Luc Cromheecke en Ilah.

Met een abonnement krijg je altijd je nummer netjes per post (als de postbode wil meewerken, natuurlijk). Bovendien krijg je ook een bijzondere, want genummerde én gesigneerde prent. Dit keer is dat een prachtprent van Randall Casaer – u ziet hem (de prent, niet Randall) hierboven.