Helden, schurken en strips!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Helden, schurken en strips!

‘Helden en schurken’ is het thema van de pas begonnen Jeugdboekenmaand. En daar horen uiteraard ook strips bij! Op donderdag 10 maart geven auteur Dido Drachman (‘Zwanedrifters’, uit bij Scratch) en Stripgids-hoofdredacteur Roel Daenen samen een lezing in de Permekebibliotheek in het hartje van Antwerpen. Hun thema? U raadt het: ‘Helden en schurken in strips’. De lezing is gratis.

In maart 2022 is het thema voor Jeugdboekenmaand zoals gezegd ‘Helden en schurken‘. We hebben het over dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Maar één ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder schurk? Zonder vijand, zonder pestkop, zonder spoken in zijn hoofd? Verhalen hebben hun helden en schurken nodig. En mensen hebben hun verhalen nodig.

Maar één ding staat vast: zonder held geen verhaal. En wat is een held zonder schurk?

Strips gelden als een wonderlijke spiegel van de maatschappij waarin ze tot stand komen. Veel oudere strips, zoals Kuifje of Suske en Wiske, zijn een eersteklas historische bron over de perceptie van tal van maatschappelijke thema’s: de rol van de vrouw, de positie van mensen met een andere huidskleur, wat “heldendom” is, hoe voorbeeldige figuren of hoe schurken afgebeeld worden.

Stripmaakster Dido Drachman en hoofdredacteur van Stripgids Roel Daenen, geven samen hun kijk op de stripgeschiedenis en -toekomst.

Rampokan (c) Peter van Dongen

Dido Drachman is een Nederlandse met wortels in Indonesië. Dido studeerde illustratie en beeldverhaal, eerst in Utrecht en daarna in Brussel. Ze is freelance illustrator en striptekenaar. In 2020 kwam haar eerste beeldverhaal uit: Zwanendrifters (Scratch books).

Roel Daenen studeerde geschiedenis in Gent en Lissabon. Hij is ook hoofdredacteur van faro, het tijdschrift van het gelijknamige Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Daarnaast werkt hij als freelancer. Zijn werk werd bekroond met de Geschiedenis- en de Frans M. Olbrechtsprijs.

Praktisch

  • voor volwassenen
  • duur lezing: van 20 tot 22 uur
  • gratis
  • donderdag 10 maart, Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen, Tel 03 221 13 33

 Schrijf hier in!
Op de website van de Jeugdboekenmaand vind je een massa interessante leestips en allerhande activiteiten. Zeker een bezoekje waard.