Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen 1e editie Boon

Je bent hier:  Home » Nieuws » Pieter Gaudesaboos en Marieke Lucas Rijneveld winnen 1e editie Boon

Donderdag 24 maart werd op een feestelijke prijsuitreiking in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende bekendgemaakt wie de eerste Boon in ontvangst mochten nemen.

De jury voor fictie en non-fictie koos Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) van Marieke Lucas Rijneveld als winnaar. Een zee van liefde (Lannoo) van Pieter Gaudesaboos kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus. Beide winnaars kregen elk €50.000 en een zilveren zegelring, gemaakt door Jero Goudsmid uit Oostende.

Ook de publieksprijzen…

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen in totaal meer dan 10.000 stemmen voor de publieksprijs die ze samen organiseerden. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury over de hele lijn en bekroonde opnieuw Pieter Gaudesaboos – met bijna de helft van de stemmen – en Marieke Lucas Rijneveld. Beide winnaars ontvangen hiervoor elk nog eens €5.000.

“In deze polyfonie stijgt een van die unieke, rijke stemmen boven de anderen uit, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk…”

De vakjury over ‘Een zee van liefde’: “De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker.”

 

(c) Nick Decombel

De vakjury over ‘Mijn lieve gunsteling’: “In deze polyfonie stijgt een van die unieke, rijke stemmen boven de anderen uit, in een Nederlands dat glinstert en gloeit, onstuitbaar stroomt en stuwt, aards en zintuiglijk, beschrijvend en beschouwend, diepzinnig en toch licht is. Marieke Lucas Rijneveld, wat heb jij een goed boek geschreven.”

En de volgende editie van de Boon?

Ondertussen zijn er alweer volop nieuwe boeken verschenen die in aanmerking komen om de Boon 2023 in de wacht te slepen. Je kunt opnieuw boeken inzenden in twee categorieën: de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur en de Boon voor fictie en non-fictie. Deze keer dingen ook strips mee naar de Vlaamse literatuurprijs in beide categorieën.

Lees hoe je titels kunt aanmelden voor de Boon 2023 en wat er veranderd is ten opzichte van de afgelopen editie. 

Wat is de Boon?

De vzw Vlaamse Literatuurprijs reikt met steun van de Vlaamse overheid, twee nieuwe algemene literatuurprijzen uit: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Met de Boon heeft Vlaanderen eindelijk weer literatuurprijzen met internationale uitstraling. De Boon heeft de ambitie om de nieuwe referentieprijs te worden voor het beste Nederlandstalige boek voor een breed en divers publiek. Het prijzengeld bedraagt €50.000 euro per categorie. De Boon sluit aan bij de andere literatuurprijzen in het Nederlands taalgebied: de Libris en de Boekenbon Literatuurprijs. Bovendien wordt de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur de grootste prijs qua prijzengeld voor kinderboeken in de Lage Landen.