Expotip: ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’

Eind april opende KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) en het MIM (Muziekinstrumentenmuseum)
de tentoonstelling ‘Toots 100. The Sound of a Belgian Legend’. In 2022 zou Toots Thielemans zijn 100ste verjaardag vieren. Het ‘ketje’ uit de Marollen was een accordeonist, gitarist, fluiter, harmonicaspeler én wereldster. Hij is geboren en getogen in hartje Brussel en trok daarna naar Amerika om er de sterren van de hemel te spelen. De expo neemt bezoekers mee op sleeptouw in de wereld van Toots, zijn leven, zijn werk en composities, zijn instrumenten, zijn techniek en zijn klankkleur.

Na het overlijden van Toots schonk de Private Stichting Toots Thielemans zijn persoonlijk archief aan KBR. Zijn instrumenten kregen een nieuwe thuis in het Muziekinstrumentenmuseum. Vandaag komen de twee collecties opnieuw samen en tonen we ze voor het eerst aan het publiek. Bezoekers ontdekken een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten, platen, persoonlijke briefwisseling, partituren en nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. Ze kunnen zich volledig onderdompelen in de ‘sound’ van Toots en komen alles te weten over de man achter de legende.

Bovendien ervaart de bezoeker dat mondharmonica spelen helemaal niet zo simpel is als het lijkt.

Beleef de ‘sound’ van Toots

De rode draad van de tentoonstelling is de ‘sound’ van Toots. Aan het begin van de expo krijgen bezoekers dan ook een eigen hoofdtelefoon. Ze ervaren de klankkleur van Toots op verschillende manieren: als deelnemer aan een liveconcert of in een intieme luistersessie. Toots’ filmmuziek of de vele reclamespots waarvoor hij de muziek componeerde, zijn telkens te horen in een bijpassende setting. De  Tootsdiscografie nodigt uit om stukken te beluisteren uit het oeuvre van deze Belgische wereldster. Bovendien ervaart de bezoeker dat mondharmonica spelen helemaal niet zo simpel is als het lijkt.

Lachende Toots (c) KBR

Naar aanleiding van de expo brengt KBR tien gelimiteerde edities handgedrukte prenten uit. Het is meer bepaald de Chalcografie-afdeling van KBR, in samenwerking met vijf hedendaagse striptekenaars/illustratoren die deze prenten uitgaf. Ze zijn te koop in de shop van KBR.

Het gaat om werk van volgende artiesten:

  • Jean-Claude Salemi (werkte ook mee aan de scenografie van de tentoonstelling: vijf genummerde en gesigneerde edities, elk op 30 exemplaren
  • Pieter Fannes: twee genummerde en gesigneerde edities, elk op 25 exemplaren
  • Dominique Goblet: een genummerde en gesigneerde editie op 25 exemplaren
  • Jan Van der Veken: een genummerde en gesigneerde editie op 50 exemplaren
  • Leen Van Hulst: een genummerde en gesigneerde editie op 25 exemplaren

Meer weten?
https://www.kbr.be/nl/evenement/toots-100/