Leestip: Wobby #30 – Overgrown

Je bent hier:  Home » Nieuws » Leestip: Wobby #30 – Overgrown

“Te veel is soms precies genoeg”, zegt opkomende illustrator Elijah White (CA). Voor hem en achttien andere kunstenaars was het in risoprint gedrukte Wobby kwartaalblad weer een grote speeltuin. In deze editie woekeren bloemmotieven, organische vormen gaan een eigen leven leiden, en reflecties in overvloed over gemeenschappelijk tuinieren, zorgen voor de wereld om ons heen en bewuste verwaarlozing. Wobby #30 toont een selectie van werk van vijftien kunstenaars wereldwijd en recent afgestudeerden die reageerden op Wobby’s jaarlijkse open oproep.

Coverartiest Chloé Bertron

“Ik wil dat mijn artwork voor de cover van Wobby #30 empowerment geeft. Het toont mensen die bloemen kweken; ze ondernemen actie op hun desolate binnenplaats en het resultaat van hun gezamenlijke acties is een superbloem die de vloer doet barsten”, zegt Chloé Bertron (FR). “Het thema ‘overwoekerd’ past heel goed bij mijn tekeningen. Er zijn veel planten en bloemen in mijn werk. Soms dienen ze als ornament, soms hebben ze een betekenis of een gevoel”, vertelt ze.

Centerfold en limited edition print door Patrick Kyle

Patrick Kyle (CA) – illustrator, striptekenaar en leraar die ook zijn eigen risographs maakt – maakte de centerfold van Wobby #30. “Het thema ‘Overgrown’ deed me denken aan een boek dat ik maakte: Roaming Foliage (2018). Het is gelegen in een dicht bos, met kleine karakters. Het gaat over hun reis in het bos. Voor Wobby tekende ik losjes op een stream of awareness manier en daarna heb ik alles samengevoegd tot een collage. Ik heb de compositie herschikt en het resultaat is een strakke illustratie met organische elementen.”

“Het vermogen om immateriële of denkbeeldige dingen zoals gedachten, angsten, geheime liefdesaffaires en dieren die onmogelijk kunnen bestaan ​​te communiceren – is erg leuk”

Wobby #30_Bernadeta Rimutyte

Patrick studeerde illustratie aan de OCAD U, universiteit voor kunst, design en media in Toronto, en begon daar in 2016 les te geven. Sinds 2011 maakt hij zijn eigen risoprints, strips, zines en graphic novels. “Ik heb een kleine studio in Toronto, met een tekentafel en risograafprinter en het is als een op zichzelf staand ecosysteem”, zegt hij. “Mijn eigen strips en illustraties zijn vaak door dromen geïnspireerd en een beetje abstract. Wat betreft mijn commerciële opdrachten moet ik specifieker en duidelijker zijn in de manier waarop ik teken. Maar mijn stijl is hetzelfde; op strip gebaseerd. Als illustrator is het alsof je heen en weer danst tussen je eigen stijl en commerciële opdrachten.” 

 Spotlight op pas afgestudeerden: Rachel Cannings, Elijah White, Fynn van der Ziel

Rachel Cannings (VK) is een illustrator uit Glasgow en studeerde in 2021 af aan de Glasgow School of Art in Illustration. “Ik denk dat het beste (en het slechtste) ding de eindeloze mogelijkheden van afbeeldingen zijn die je kunt maken. Het vermogen om immateriële of denkbeeldige dingen zoals gedachten, angsten, geheime liefdesaffaires en dieren die onmogelijk kunnen bestaan ​​te communiceren – is erg leuk.” Het thema voor dit nummer sprak Rachel meteen aan. “Ik ben de laatste tijd bezig met het kijken naar aarde, dieren en planten. Ik vond het interessant omdat ‘overwoekerd’ op nogal wat manieren kan worden geïnterpreteerd, niet alleen in letterlijke zin. Ik vind dat ‘overwoekerd’ een komisch aspect heeft. Iets groters dan het zou moeten zijn, heeft veel potentie voor humor”, zegt ze.

Wobby#30_Shiwen Sven Wang

“Het idee voor mijn spread kwam bij me terwijl ik naar huis liep. Het land bij mijn huis is erg overwoekerd en er is al lang niet meer op gebouwd. Ik wilde het opnieuw vormgeven als een gemeenschapsruimte en dacht aan alle manieren waarop het zou kunnen worden gebruikt. Daar kwam ik op het idee van een gemeenschappelijke tuin of volkstuinen. Ik dacht dat het grappig zou zijn om een ​​aantal relaties tussen deze denkbeeldige mensen in hun denkbeeldige lotdeel te bekijken, terwijl ze zich de rivaliteit en romances voorstellen die ze hebben.

Elijah White

Risographs hebben een grote plaats in mijn hart. Ik werk graag met beperkte kleuren en gebruik het rood en blauw van risograph veel”, zegt Elijah White (CA), illustrator, graficus en ontwerper. “Voor mij verwijst ‘overwoekerd’ naar de planten die in mijn achtertuin groeien, die nu echt overgroeid is. Er is een schoonheid in overvloed, en soms denk ik dat we te veel willen terugsnoeien. Met deze illustratie wil ik een statement maken; te veel is soms net genoeg. Mensen willen altijd alles onder controle hebben. Waarom doen we dat? Het is mooi zoals het is. Daarom heb ik deze vrouw getekend die echt haar ruimte inneemt in de spread. Ze is daar haar eigen ruimte aan het uithouwen. Toen heb ik er ook wat Griekse elementen in gedaan omdat ik echt van historische dingen houd. Het is een mix tussen moderne visuals en classy vibes. Het is strak en nieuw. Een mix van oude geschiedenis, gevoelens, natuur: in zekere zin een uitlaatklep voor mijn eigen frustraties.”

Fynn van der Ziel

Fynn van der Ziel (NL) is illustrator en filmmaker. Hij studeerde in 2021 af aan de Academie Minerva Groningen in illustratie en animatie. In zijn spread voor Wobby #30 tekende hij bijen en op het moment dat ze in één groep samenkomen.

“Voor mij is het alsof ik een schepper ben van een klein universum als ik teken en animeer”, vertelt Fynn. “Ik hou heel veel van riso-printen en heb het ook gebruikt in mijn afstudeerwerk. Ik maakte een animatie over de aardbevingen in de provincie Groningen in het noorden van Nederland en gebruikte absurde en grappige beelden om de problemen van de bewoners uit te leggen en mensen te vermaken. De beelden die ik met de risoprinter maakte waren slechts een fractie van een seconde in de animatie, en het absurdisme hierin maakt het voor mij leuk om te doen.”

Deelnemers Wobby #30 – Overwoekerd

  • Omslag door Chloé Bertron (FR)
  • Centerfold & limited edition print door Patrick Kyle (CA)
  • Ook met: Bernadeta Rimutyte (LT/NL), Carlyn Westerink (NL), Dick Verdult (NL/ES), Elijah James White (CA), Fynn van der Ziel (NL), Inga Cendrowicz (PL), Joost Pollmann (NL ), Jooyoung Kim (DE), Klaas Rommelaere (BE), Lala Albert (VS), Manik Sarkar (NL), Noa Zuidervaart (NL), Rachel Cannings (VK), Radek Górniak (PL/NL), Sander Ettema (NL ), Shiwen Sven Wang (DE), Trijntje van de Wouw (NL).

 Over Wobby.club

Wobby.club is hét platform voor hedendaagse illustratie- en tekenkunst in Nederland. Wobby.club organiseert de driemaandelijkse risoprint Wobby, de tweeweekse cursus To Riso or Not, de Wobby Workout en nog veel meer projecten. Het Wobby magazine wordt gedrukt in een gelimiteerde oplage van 550 exemplaren. Het wordt wereldwijd gedistribueerd en verkocht door onder meer Printed Matter (New York) en Skylight Books (LA).

Wobby is geprint op een Risograph printer. Riso, zoals het gewoonlijk wordt genoemd, is een snelle druktechniek die in de jaren tachtig werd gelanceerd. Het gebruikt sojaolie als basis van zijn inkt. Riso geeft Wobby zijn unieke kleurrijke en tactiele kwaliteit.

Elke editie van Wobby wordt geleverd met een limited edition print, die apart wordt verkocht. Koop je Wobby via www.wobby.club.
Benieuwd? In Stripgids #6 brachten we al een korte presentatie over Wobby.

Illustraties: Bernadeta Rimutyte (midden) en Shiwen Sven Wang (onderaan)