Het BD Comic Strip Festival : ontmoetingen en animaties

Je bent hier:  Home » Nieuws » Het BD Comic Strip Festival : ontmoetingen en animaties

Van 9 tot en met 11 september is het BD Comic Strip Festival er weer. Plaats van het gebeuren: Tour & Taxis in Brussel. Naast de tentoonstellingen en de onvermijdelijke reuzenballonnen, gaat er veel aandacht naar de betere auteurs van het moment. Uitgeverijen stelden een mooi programma samen met heel wat animaties en ontmoetingen met auteurs. De ideale gelegenheid om ontdekkingen te doen en kennis te maken met de wereld van uitstekende stripmakers.

Tijdens het tweede weekend van september staat Brussel helemaal in het teken van de negende kunst. Op het programma van het BD Comic Strip Festival (de nieuwe naam van het Stripfeest)  staan tentoonstellingen, animaties, signeersessies, conferenties en de onvermijdelijke reuzenballonnen. Een must voor de stripfan. Het festival vindt plaats in het prachtige kader van Tour & Taxis.

Stripliefhebbers komen op het BD Comic Strip Festival de belangrijkste striptekenaars en stripauteurs van het moment tegen. Maar er is meer. Wat dacht je van een tocht door Palombië? Of een rondleiding door de Goldorakexpo? Er is zelfs een manga-tekenworkshop. Liefhebbers ontsnappen niet aan de spannende wereld van hun helden en scheppers. Een overzicht.

Hier kan je een leuke quote zetten. Heb je hem niet nodig? Dan kan je met je muis over deze tekst gaan en op het groene vuilbakje klikken.

Signeersessies

Geen stripfestival zonder signeersessies! Heel wat belangrijke stripauteurs komen naar het festival tot groot genoegen van de stripfans. In totaal zullen bijna 200 signeersessies worden gehouden op de site van Tour & Taxis.  

Sofagesprekken en animaties

De uitgeverijen en hun auteurs bieden een rijk programma van gesprekken rond iconische helden en auteurs, actuele thema’s en nieuwe trends. Want de wereld van de strip is onlosmakelijk verbonden met onze samenleving.  En dat is nog niet alles! Tijdens het hele festival zijn er ook tal van leuke activiteiten voor jong en oud. 

 Sofagesprekken

Er staan heel wat gesprekken op stapel. Een voorproefje.  

Van strip tot manga: inspiratie of aspiratie? met Camille Méhu, Sylvain Repos en Senchiro (Dargaud/Kana) – gesprek in het Frans Moderator: Thimothée Guédon 

Het is 30 jaar geleden dat de manga zijn intrede deed in de Franco-Belgische strip. Heel wat auteurs keken toe en bestudeerden het fenomeen, anderen groeiden ermee op. Inspiratie of aspiratie? Hoe kijken de nieuwe generaties Franstalige auteurs aan tegen deze andere vorm van vertellen in de 9e kunst?  

Alle prinsessen sterven na middernacht (LGBT-focus en relaties) met Quentin Zuttion (Le Lombard)
Moderator: Olivier van Vaerenbergh – gesprek in het Frans

Ontdek het werk van Quentin Zuttion tijdens een ontmoeting over zijn laatste album “Toutes les princesses meurent après minuit” uitgegeven door Le Lombard. 

Gender, een nieuwe feministische strijd met Anne-Charlotte Husson, Lauraine Meyer, Jean-Louis Tripp en Julia Reynaud (Casterman) – gesprek in het Frans

Moderator: Aurore Vaucelle 

Waarom is het begrip gender zo controversieel? Waarom is jezelf zijn, in de ogen van sommigen, zo onverdraaglijk? De auteurs die voor dit gesprek hebben er op een dag zelf voor gekozen hun identiteit aan te nemen. 

Animaties

Uiteraard staat het BD Comic Strip Festival ook bekend om de randanimatie. Alles is voorzien om het er leuk te maken voor jong en oud. En dat hebben de uitgevers goed begrepen. Ze bieden een groot aantal activiteiten aan om stripfans te entertainen en te inspireren.  

Stripfeest © visit.brussels - Eric Danhier

Het Internationaal Paviljoen

België is bijzonder trots op zijn stripcultuur maar ook het striplandschap van heel wat andere landen mag gezien worden. In het Internationaal Paviljoen vestigen zich enkele buitenlandse culturele vertegenwoordigingen. Je krijgt er o.m. een staalkaart van de Oekraïense strip via het Pools Instituut in Brussel. 

Tentoonstelling: de Oekraïense strip

Onder aanvoering van tekenaar Igor Baranko zit de Oekraïense strip all enkele jaren in de lift. De jongste jaren maakten heel wat tekenaars hun debuut. Er verschenen het afgelopen decennium een heel aantal historische strips maar ook sciencefiction en fantasy. Vaak komen er actuele onderwerpen als oorlog en Russische agressie aan bod. De tentoonstelling wordt opgezet door het Pools Instituut in Brussel. Je maakt er kennis met een groep hedendaagse Oekraïense striptekenaars die werken voor uitgevers als UA Comix, Vydavnytstvo, Vovkulaka, Lantsuta Publishing, Lyuta Sprava en The Will Production. Een rijk artistiek en sociaal geëngageerd werk om snel te ontdekken. 

De onafhankelijke strip

Strips zijn niet alleen een zaak van de grote uitgeverijen. Daarom nemen onafhankelijke strips  een bijzondere plaats in op het festival. Met het succes van de vele graphic novels en de grote hoeveelheid getalenteerde auteurs is dat niet meer dan normaal. Er komen zo’n 30 auteurs en kleine uitgeverijen hun werk voorstellen. En er is meer. De tentoonstelling “Chez Marylène, la frite est belle” geeft het publiek de kans om de favoriete thema’s van de Marylène-verhalen te ontdekken. Dat zijn het feminisme, de kritiek op het kapitalisme of het patriarchaat, …. Zo kunnen stripliefhebbers ook een andere rijk facet van de negende kunst  (her)ontdekken.  

Rondleidingen

Er worden ook verschillende rondleidingen aangeboden. Van de Goldorak-tentoonstelling tot de surrealistische ontdekking van Renée, het meesterlijke werk van Pieter De Poortere. Een betere manier om de wereld van fascinerende personages te ontdekken dan met een gids is er niet. 

Meer info over de verschillende activiteiten en de Atomiumprijzen vind je op www.bdcomicstripfestival.brussels.