Expotip: 24 jaar Comic Injuve

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: 24 jaar Comic Injuve

Het Spaanse striplandschap groeide sinds het einde van de Francodictatuur uit tot een van de rijkste in Europa. Graphic novels, klassieke strips en ruimte voor experiment: er is voor iedereen wat wils, en de markt blijft er zich verder ontwikkelen. In nummer 9 van Stripgids kon u daar alles over lezen. En het goeie nieuws is: de auteur van dat dossier, Gerardo Vilches, komt naar Brussel.

Bezige bij Vilches cureerde ook een nieuwe tentoonstelling, die we u hier van harte aanraden.

Deze tentoonstelling brengt 24 jaar winnende werken van de stripwedstrijd INJUVE samen en weerspiegelt de evolutie van de strip, dat van een beperkt terrein is uitgegroeid tot een creatieve vulkaan. Een vulkaan van productie, met een eigen smoel, en waarin steeds meer vrouwen naam en faam maken. Werken van striptekenaars in Spanje kregen gaandeweg  meer  erkenning en steeds bredere verspreidingskanalen.

In 2018 was het twintig jaar geleden dat de eerste onderscheiding van INJUVE werd toegekend. Het was een perfect moment om terug te kijken en samen te vatten wat deze prijs heeft betekend. Een gelegenheid ook om de rijkdom van het werk van de winnaars (van wie de meesten nog steeds publiceren, zowel in Spanje als op buitenlandse markten) te tonen. INJUVE bleek meermaals een duwtje in de rug, naar  belangrijke, andere nationale en internationale prijzen. Dit alles werd weerspiegeld in de tentoonstelling Comic 20, die, na de première in het hoofdkwartier van de prijs in Madrid, door verschillende Europese vestigingen van het Instituto Cervantes heeft getoerd.

Een vulkaan van productie, met een eigen smoel, en waarin steeds meer vrouwen naam en faam maken

Nu, vier jaar later, is de tentoonstelling uitgebreid met nieuwe namen. Met deze uitbreiding wordt de tentoonstelling omgedoopt tot Comic 24, en omvat zij in totaal 31 kunstenaars, geselecteerd uit de prijswinnaars en de begunstigden van de beurzen.

Tot 2018 heeft Vilches getracht hun evolutie te tonen vanaf hun toekenning tot op heden, waarvoor er twee reproducties per kunstenaar -of paar kunstenaars- tentoonstellen, die de kijker in staat stelt de afgelegde weg te waarderen, maar ook een kaart te tekenen van de Spaanse strip in die twintig jaar. In zijn geheel biedt Cómic 24 een reis door de laatste vierentwintig jaar van het Spaanse stripverhaal, die ook getuigt van hun rijkdom, kwaliteit en stilistische en thematische verscheidenheid, waarin drama, humor, maatschappijkritiek, grafische experimenten, fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen.

Don Guillermo

De tentoonstelling wordt geopend met een rondleiding door de curator, striphistoricus Gerardo Vilches, op 4 oktober om 19.00 uur in het Cervantes Instituut in Brussel (04.10>04.11).