Kerstverrassing: ‘De Verborgen Schat van de Binkenstad’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Kerstverrassing: ‘De Verborgen Schat van de Binkenstad’

De kerstperiode is traditioneel een tijd waarin de media klassiekers uitzenden, zoals de Hollywood allround tranentrekker ‘The Sound of Music’. Speciaal van Stripgids krijgt u niet enkel onze beste wensen, maar ook – exclusief – de bijzondere documentaire  ‘De Verborgen Schat van de Binkenstad’. Zet u, en geniet!

Van ‘Samson en Gert’ tot ‘Asterix’, veertig jaar lang rolden er miljoenen stripalbums van de drukpersen bij de Turnhoutse marktleider Proost. Een fraaie documentaire vertelt het verhaal van de op- en neergang van deze bekende drukkerij. En hoe waardevolle tekeningen van de vernietiging werden gered.

Als blijvende herinnering lieten ze tekeningen van hun personages achter op de muren van de kantoren

Illustratoren en stripauteurs kwamen geregeld drukproeven controleren bij Proost. Als blijvende herinnering lieten ze tekeningen van hun personages achter op de muren van de kantoren. Vandaag is het gebouw eigendom van Groep Bolckmans uit Brecht en die wil er een nieuwe bestemming aan geven. Groep Bolckmans nam contact op met Stripgids, dat samen met Stad Turnhout een spectaculaire reddingsoperatie op het getouw zette.

Vuurwerk te Ikenohata, Kobayashi Kiyochika, 1881

De documentaire ‘De Verborgen Schat van de Binkenstad’, geproduceerd door Tellavision Productions en met een script van Stripgids-medewerker Wouter Adriaensen, vertelt het verhaal van drukkerij Proost en de stripmuren, met getuigenissen van medewerkers en stripmakers. Bovendien wordt duidelijk waarom Turnhout zich vandaag de striphoofdstad van Vlaanderen mag noemen.

Afbeeldingen: Kerst- en nieuwjaarswens voor 1880 of 1881 van Amy aan Cathy, anoniem, 1879 – 1880, chromolithografie (boven) en
Vuurwerk te Ikenohata, Kobayashi Kiyochika, 1881 (onder), kleurenhoutsnede. Beide: Rijksstudio