Riad Sattouf wint de Grand Prix van Angoulême 2023

Je bent hier:  Home » Nieuws » Riad Sattouf wint de Grand Prix van Angoulême 2023

Na de Canadese Julie Doucet in 2022 en de Amerikaan Chris Ware het jaar daarvoor, is Riad Sattouf verkozen tot Grote Prijs van de 50e editie van het Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême.

Riad Sattouf, geboren in 1978, is stripauteur en filmregisseur. Zijn jeugd bracht hij door in Libië, Syrië en Bretagne. Hij studeerde toegepaste kunst in Nantes en vervolgens animatie in Parijs, aan de school van Gobelins.

Hier kan je een leuke quote zetten. Heb je hem niet nodig? Dan kan je met je muis over deze tekst gaan en op het groene vuilbakje klikken.

Hij publiceerde Les Pauvres Aventures de Jérémie, Manuel du puceau, No sex in New York, Pipit Farlouse, Retour au collège, Pascal Brutal, La Vie secrète des jeunes, Le Jeune Acteur evenals het meermaals bekroonde L’Arabe du futur. Dat brengt het verhaal van de jeugd van de auteur in Libië en vervolgens in Syrië. Nog van zijn hand is Les Cahiers d’Esther, dat het dagelijks leven vertelt van een jong meisje vanaf de leeftijd van 9 jaar.

Hij is ook de regisseur van twee speelfilms: Les Beaux Gosses (2009), die de César won voor beste eerste film, en Jacky au royaume des filles (2014).

Riad Sattouf

Naast de Grand Prix zijn er nog een rist andere prijzen, waaronder die voor het beste album, de prijs voor ‘de relevatie’, een prijs voor de beste reeks, enzovoort. Je vindt het volledige overzicht op https://www.bdangouleme.com/palmares-2023

Bron: website van het festival van Angoulême.