Het Jenevermuseum is de winnaar van de eerste Stripgids-aanmoedigingsprijs t.w.v. 5.000 euro. Dat bedrag wordt gebruikt voor de productie van een graphic novel over de geschiedenis en het erfgoed van, u raadt het, jenever.
De oproep voor deze waardevolle aanmoedigingsprijs werd gelanceerd op de internationale conferentie Comics @ the Museum, op 6 september in het Belgisch Stripcentrum. Stripgids wil daarmee de productie van een strip voor een museum, archief, erfgoedbibliotheek (of een andere cultureel-erfgoedorganisatie) financieel ondersteunen. Het doet dat met een bedrag van 5.000 euro, dat rechtstreeks naar een stripmaker (tekenaar en/of scenarist) gaat.
“De jury apprecieert het grondig uitgedachte en volledige dossiervoorstel, dat de aanpak van een strip over de geschiedenis van jenever (en het bijhorende erfgoed) belicht.”
Vier dossiers kwamen in aanmerking voor de prijs, maar het Jenevermuseum en stripauteur Michaël Olbrechts verleidden de jury. Die bestond uit Tine Anthoni (Belgisch Stripcentrum), Roel Daenen (FARO / Stripgids), Steve Michiels (LUCA School of Arts – Gent), Judith Vanistendael (LUCA School of Arts – Brussel), Karl van den Broeck (Apache.be / BOZAR / Stripgids) en FARO-directeur Olga Van Oost.
Van Michaël Olbrechts verscheen trouwens vorige week het uitstekende Galapagos, een historisch verhaal over de gelijknamige eilandenarchipel – u ziet de cover ervan hieronder.
Uit het juryverslag: “De jury apprecieert het grondig uitgedachte en volledige dossiervoorstel, dat de aanpak van een strip over de geschiedenis van jenever (en het bijhorende erfgoed) belicht.”
Uitnodigend visitekaartje
“Het Jenevermuseum had al langer de realisatie van een strip op zijn bucketlist staan. Nu deze mogelijkheid zich – eindelijk – aandient, wordt deze uitdaging op een ambitieuze manier aangegaan. Er is niet alleen het (met cijfers beargumenteerde) engagement van Uitgeverij Daedalus en het kwalitatieve curriculum van Michaël Olbrechts, de stripmaker die het museum hiervoor heeft aangetrokken. Mooi is dat de strip ook in zijn volle breedte zal worden ingezet om kandidaat-geïnteresseerden te bereiken. Het museum heeft duidelijk nagedacht over de marketingmix van wat meer dan waarschijnlijk een boeiend verhaal zal worden.”
“Dat maakt van dit stripproject niet alleen een uitnodigend visitekaartje voor het Jenevermuseum, maar ook een inspiratiebron en voorbeeld voor andere erfgoedorganisaties in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten. En, last but not least, ook voor de strip als genre zelf. Dit verhaal zal eens te meer illustreren dat de strip een prima medium is om complexe en tegelijk aantrekkelijke verhalen te vertellen, en daarbij in te zoomen op collecties van erfgoedorganisaties en de manier waarop zij ermee omgaan.”
Nieuwe doelgroepen bereiken
“Een medium dat bovendien weer andere doelgroepen aanspreekt en zo nog meer mensen kan toeleiden naar ons vakmanschap,” vervolgt Jacobs. “Een studiedag over strips in musea, een voorstel van de Genkse Uitgeverij Daedalus én de kans op een aanmoedigingspremie brachten alles in een stroomversnelling. Dat stripmaker Michaël Olbrechts, die zijn diepgravende verhalen bevolkt met personages met een zeker psychologisch reliëf, met ons wil samenwerken, maakte het plaatje compleet. We zijn dan ook ontzettend blij dat we de jury hebben kunnen overtuigen om de premie aan ons project toe te kennen.”
Voor wie meer over (het werk van) Michaël Olbrechts wil te weten komen: zaterdag a.s. stelt hij tijdens een Stripgids Salon zijn jongste werk voor in Bibliotheek Tweebronnen in Leuven. Stripjournalist en -onderzoeker Gert Meesters interviewt Olbrechts. Gratis mee te maken.
U vindt op faro.be ook een heleboel artikels over de inzet van strips door musea en andere erfgoedorganisaties. Dit is een van de meest recente, naar aanleiding van de publicatie van Atan van Kea, door Judith Vanistendael, voor het Louvre.