Expo, quiz en lezing in het STAM (Gent)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo, quiz en lezing in het STAM (Gent)

In het oeuvre van Marc Sleen neemt de stad een belangrijke plaats in. Zijn geboortestad Gent maar ook Antwerpen en Brussel vormen vaak de achtergrond voor de avonturen van Nero en co. In het STAM – het Gentse stadsmuseum – kan je naar een expo over het werk van Marc Sleen gaan kijken, je kennis testen in een wervelende quiz. Of nog, een lezing bijwonen in de adembenemende middeleeuwse refter. Over strips natuurlijk, wat had je gedacht? 

In de tijdelijke tentoonstelling De stad spreekt is origineel werk van Marc Sleen te bekijken naast werk van een nieuwe generatie stripmakers zoals Judith Vanistendael, Guy Delisle, Joost Swarte, Aimée de Jongh en Tardi.

Elk in hun eigen stijl portretteren ze de stad waarvan ze houden, de ene dag al meer dan de andere. Ze wonen er of ze worden er door aangetrokken. Ze is een jeugdliefde of een complexe affaire. Exotisch en ondoorgrondelijk of vertrouwd en thuis. Of alles tegelijk.

Een expo van Stichting Marc Sleen voor het feestjaar 2022. Sleen werd 100 jaar geleden geboren en Nero zag 75 jaar geleden het levenslicht. Nog t.e.m. 26 maart 2023, gratis toegankelijk, op het STAMplein.

Op de expo is werk te zien van Marc Sleen, Judith Vanistendael, Guy Delisle, Joost Swarte, Aimée de Jongh en Tardi

Quiz

Doorwinterde quizfanaten of gelegenheidsquizzers, iedereen is welkom! Met GentQuizt als quizmaster wordt het een quizavond met een boeiende mix aan vragen die het voor iedereen spannend maakt. De rode draad doorheen de verschillende rondes zijn Nero en Marc Sleen die in 2022 gevierd werden.

Trommel snel je (quiz)vrienden en/of familie op en schrijf je in!

 • Datum: vrijdag 17 maart 2023
 • Tijdstip: om 20 uur – deuren om 19 uur
 • Locatie: De Vierde Zaal (Driebeekstraat 2 in Gentbrugge)
 • Prijs: 20 euro per team van 4 personen
  betalen via rekeningnummer van AGB Erfgoed – STAM BE95 0910 1974 2458 – GKCC BE BB met als mededeling: Quiz 17 maart 2023
 • Bezoek zeker ook de tentoonstelling ‘De stad spreekt’ in het STAM. Misschien vind je daar het antwoord op de beslissende vraag…
Het Gele Teken (c) E.P. Jacobs

Lezing

De strip als spiegel van de tijd? Strips zijn een soms ongekend rijk literair genre, voor alle leeftijden. Duik de expo ‘De Stad Spreekt’ in en ontdek samen met stripkenner Roel Daenen beeld, taal, propaganda en enkele markante strips uit een rijke geschiedenis. Een beeldende lezing langsheen ‘topstukken’, over geschiedenis en toekomst van het stripverhaal.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘De Stad Spreekt’ geeft Roel Daenen, hoofdredacteur van Stripgids, een lezing over het hedendaagse striplandschap.

 • Datum: zondag 26 februari 2023
 • Tijdstip: om 10:30 uur
 • Locatie: STAM
 • Schrijf je in

P.S. Nog in Gent kun je de Drink & Draws meemaken van onze collega’s van Pulp deLuxe!