Expo Bart Proost: ’10 jaar striptekenaar, 10 stripverhalen’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo Bart Proost: ’10 jaar striptekenaar, 10 stripverhalen’

Illustrator en striptekenaar Bart Proost toont nog tot en met zondag 26 februari 2023 in Lommel een terugblik en een overzicht op 10 beeldverhalen in 10 jaar als stripauteur. 

Toen Bart Proost in 2009 werd benoemd tot stadstekenaar van Lommel, was dat de aanzet voor een carrière als publicerend striptekenaar. In 2012 bracht hij zijn eerste stripalbum uit in de reeks Alexander De Grote. Sinds die tijd verschenen er in totaal zes albums van deze humoristische, avontuurlijke en leerrijke familiestrip bij de Nederlandse uitgeverij Strips2Go. Deze stripreeks wordt deels geschreven door Barcas en parodieert het leven van deze legendarische Macedonische koning.

 Ondertussen maakte Bart ook ander, grafischer werk. In 2015 verscheen een soloalbum, de proloog van Hector Malots klassieke jeugdboek Alleen op de Wereld: Chavanon. Deze sfeerrijke strip verscheen bij het Brugse Saga Uitgaven.
Ook rond de mysterieuze, 19de-eeuwse Duitse vondeling Kaspar Hauser maakte hij een beeldroman bij Saga, samen met scenarist Verhast. Het album Kaspar Hauser: in het oog van de storm vertelt een uiterst boeiend, waargebeurd verhaal en verscheen in 2020 zelfs in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Donkere Stille Gangen een exclusieve bundeling – verscheen in 2022 in eigen beheer. De kortverhalen in dit boek zijn gebaseerd op liedjesteksten van o.a. Luc De Vos, aangezien Bart in het verleden samenwerkte met Gorki voor hun laatste theatertournee.

 

Bart Proost doet artistiek en creatief volledig zijn eigen ding

Al deze projecten hebben dan ook één ding gemeen: Bart Proost doet artistiek en creatief volledig zijn eigen ding. In deze expo dompelt hij u dan ook onder in zijn wereld van eigenzinnige beeldverhalen.

 Deze overzichtsexpositie valt overigens samen met het verschijnen van de graphic novel Caspar David Friedrich: de schilder van de stilte bij de Genkse uitgeverij Daedalus. Dit diepgravende boek – opnieuw een samenwerking met Verhast – vertelt over de wereld van dit genie van de romantische schilderkunst. Of gaat het boek misschien ook een beetje over de auteur zelf?

Ook van dit boek lijkt een Duitse vertaling waarschijnlijk, daar 2024 een jubileumjaar is voor Friedrich, die dan 250 jaar geleden werd geboren.

 

Kaspar Hauser

Praktisch

Expo ‘Bart Proost – 10 jaar striptekenaar, 10 stripverhalen’

Nog t.e.m. 26 februari 2023

CC De Adelberg
Galerij CCDA
Adelbergpark 1
3920 Lommel

 Open tijdens de openingstijden van het CC en tijdens voorstellingen. Op zondag 19 en zondag 26 februari 2023 zal de auteur zelf ook aanwezig zijn op de expo van 14u00 tot 17u00.

 

www.bartproost.be