Zaterdag Stripgids Salon in Turnhout!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Zaterdag Stripgids Salon in Turnhout!

Van een tekenaar krijgen de meeste mensen enkel het product te zien: de strip. De Stripgids Salons bieden het publiek de mogelijkheid om auteurs te zien én te horen. Na de succesvolle edities van de voorbije jaren zetten Bib Turnhout en Stripgids
hun samenwerking verder om het kruim van de stripwereld Turnhout te brengen. In 2023 vinden er drie Stripgids Salons plaats. Telkens een hoogdag voor stripliefhebbers.

Een ‘Stripgids Salon’ is een wervelende talkshow over strips, geleid door VRT-journaliste Marjan Temmerman. Het eerste Salon vindt plaats op 25 februari om 19u30 in de Warande en brengt o.a. Wim Swerts – de striptekenaar van het populaire Vertongen & co (FC De Kampioenen) – en Frodo De Decker – de man achter de verstripping van de Eén-serie Het verhaal van Vlaanderen.

Naast deze twee ervaren rotten zullen ook twee jonge auteurs zetelen. Verleden, heden en toekomst in één Stripgids Salon.

Verleden, heden en toekomst in één Stripgids Salon

Jong & bekend in Frankrijk

Eén van die jonge veulens is Clara Lodewick (°1991). Deze Brusselse stripauteur debuteerde vorig jaar in de Franstalige wereld met haar graphic novel Merel. Dat debuut werd lovend onthaald en haalde zelfs de nominaties voor beste album op het gerenommeerde stripfastival van Angoulême. Voor haar tekeningen en inkleuring van Merel liet ze zich inspireren op expressionistische schilders van de school van Sint-Martens-Latem. Ze werkt inmiddels aan een nieuw album. Maar eerst dus de Nederlandse versie van haar Merel.

Een verhaal van Vlaanderen in goed gezelschap

Bijna tien jaar naar haar goed onthaalde debuut Het mirakel van Vierves komt Inne Haine nu met In goed gezelschap. Een strip die ze maakte met haar vriend en illustrator Mathias Van den Berge, met wie ze samen Studio Klomper vormt. In goed gezelschap is een strip die zich in 1997 afspeelt in een typisch Vlaams lintbebouwingdorpje.  Denk aan een gezellige bakker, een dorpscafé, een charmezanger en roddels. Veel roddels.

Het verhaal van Vlaanderen (c) Frodo De Decker

Die vind je minder in Het verhaal van Vlaanderen, de strip van op de gelijknamige serie op Eén waarin Tom Waes Vlaanderen een lezing van de geschiedenis geeft. Twee dikke delen van de strip zijn ondertussen al verschenen en het eerste deel wordt herdrukt. Niet verbazend als je weet dat Het verhaal van Vlaanderen de verkoopstop al enkele maanden domineert. Frodo De Decker heeft het scenario van historicus Harry De Paepe prachtig verstript. De stripauteur heeft overigens nog een album in de pijplijn zitten. Over enkele maanden verschijnt het vierde album van zijn humoristische reeks De Ridder, dat o.a. in Eppo en Veronica Magazine te lezen is.

Vertongen en exclusieve signeeractie

Ook Wim Swerts komt vanuit Borgloon naar Turnhout afgezakt. Swerts is een beetje de zilveren vos van de stripwereld en heeft al heel wat stripwatertjes doorzwommen. Kabouter Plop, Samson en Gert, Ambionix (naar Ambiorix), W817 en Daarmee Basta! zijn enkele van de strips van zijn hand. Ondertussen tekent Swerts al twaalf jaar de successerie Vertongen & co, waar Marcske Vertongen van FC De Kampioenen de hoofdrol wegkaapt.

Ook op 25 februari van 14u tot 16u zullen twee auteurs van het Stripgids Salon – Clara Lodewick en Frodo De Decker – hun strips signeren in de Turnhoutse stripwinkel Tistjen Dop. Voor Clara Lodewick is dat best exclusief, want haar boek ligt dan nog niet in de winkel.

25 februari, 19u30, De Warande, Turnhout, gratis