Expotip: Megillah Sunday Funnies

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: Megillah Sunday Funnies

Alweer een reden om naar Amsterdam te trekken: de ‘Megillah Sunday Funnies’ tentoonstelling is een unieke verzameling van internationale strips, gemaakt door 35 bijzondere striptekenaars. Gratis te zien in OBA, de centrale openbare bibliotheek van de Nederlandse hoofdstad.

‘Sunday Funnies’, dat waren op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw de grote, fullpage strips die op de achterkant van een aantal Amerikaanse kranten stonden. Deze expo is een eresaluut aan die tijd en de strippioniers die toen volop al doende het genre ontwikkelden. Denk aan reeksen als ‘Gasoline Alley’, ‘Little Nemo in Slumberland’, ‘Popeye’ en ‘Krazy Kat’. De expo Megillah Sunday Funnies bevat originele, fullcolour strips die net als hun illustere voorgangers, geïnspireerd zijn op die klassieke zondagsstrips van een volledige pagina.

“Diversiteit op internationale schaal, dat was mijn focus voor de tentoonstelling. Ik heb niet dezelfde definitie van diversiteit als veel mensen in Nederland, want ik ben zelf divers en ik heb het idee dat dit land nog steeds worstelt met een manier om divers te worden”

 samensteller van deze expositie is Chad Bilyeu (in 1975 geboren in Cleveland), een Amerikaanse stripscenarist en uitgever die al veertien jaar in de hoofdstad woont. Hij maakt daarover zijn eigen serie ‘Chad in Amsterdam’, waarvoor tekenaars uit verschillende landen verhalen in beeld brengen die door hem zijn geschreven. In een van de deeltjes uit die serie komen we Zwarte Piet tegen, een cultureel fenomeen waarmee Chad in de straten van Amsterdam werd geconfronteerd: hij geloofde zijn ogen niet! Blackface-gedoe in de hoofdstad van Nederland? Die confrontatie dateert alweer van een aantal jaren terug, maar het sterkte Chad in zijn mening dat Nederland met diversiteit niet voorop loopt.

 Omdat hij zelf een zwarte Amerikaan is, had hij in zijn line-up voor de tentoonstelling in OBA Oosterdok meerdere zwarte stripmakers opgenomen. Uit Nederland waren dat George Adegite, deels van Nigeriaanse afkomst en woonachtig in de Bijlmer, en Renate Stuger & Sai Rodrigues die samen de Surinaamse superheld Suriman hebben gecreëerd. Uit de Verenigde Staten kwamen Michael Kennedy en Raeghan Buchanan, tekenaars die hier vrijwel onbekend zijn. De andere tekenaars waren afkomstig uit Oostenrijk, Frankrijk, Korea, Engeland, Schotland, Zweden, Servië en Canada, een kosmopolitisch geheel dus. Bilyeu: “Diversiteit op internationale schaal, dat was mijn focus voor de tentoonstelling. Ik heb niet dezelfde definitie van diversiteit als veel mensen in Nederland, want ik ben zelf divers en ik heb het idee dat dit land nog worstelt met een manier om divers te worden. Maar ik denk niet dat je diversiteit kunstmatig kunt creëren, het is er óf van nature, of het is er helemaal niet.”

 Bilyeu is overigens geen onbekende voor OBA Oosterdok, want vorig jaar werd op de vierde verdieping al een stripafdeling geopend die door hem is samengesteld en de Megillah Comic Collection heet. Er staat een mix van allerlei genres, van superhelden en manga tot autobiografische graphic novels. Bilyeu heeft ook een bloemlezing op zijn naam staan die de Megillah Anthology heet, dus zijn handelsmerk is duidelijk: megillah, een Hebreeuws woord dat ‘een lang en gedetailleerd verhaal’ betekent.

 De 35 stripverhalen die zijn getekend voor de expositie in OBA zijn eerder kort dan lang, omdat ze op één enkele pagina moeten passen. Sommige deelnemers blijven dicht bij het originele format, zoals Typex, Joost Halbertsma en Samplerman, en brengen een ode aan de hallucinante avonturen van Little Nemo in zijn dromenland. Maar de meesten blijven bij hun eigen idioom en komen met ingenueuze composities om in kort bestek een verhaal te vertellen, zoals Larie Cook en Dido Drachman. De afwisseling in stijlen en benaderingen is hoe dan ook groot, precies wat Bilyeu wilde. “Mijn uitgangspunt was om een breed scala aan in Nederland gevestigde striptekenaars te selecteren, dus niet uitsluitend autochtone Nederlanders, en om die naast striptekenaars uit de rest van de wereld te zetten. Dat moest resulteren in een internationaal geörienteerd project waar de vrij kleine stripscene in Nederland daadwerkelijk van kan profiteren.”

De deelnemende tekenaars zijn afkomstig uit Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Korea, Engeland, Schotland, Zweden, Servië en Noord-Amerika, een kosmopolitisch geheel dus. Bilyeu: “Diversiteit op internationale schaal, dat was mijn focus voor de tentoonstelling. Ik heb niet dezelfde definitie van diversiteit als veel mensen in Nederland, want ik ben zelf divers en ik heb het idee dat dit land nog steeds worstelt met een manier om divers te worden. Maar ik denk niet dat je diversiteit kunstmatig kunt creëren, het is er óf van nature, of het is er helemaal niet.”

 Bilyeu heeft in zijn line-up meerdere zwarte stripmakers opgenomen (“ik doe niet aan de term mensen/personen van kleur”). Uit Nederland zijn dat George Adegite, deels van Nigeriaanse afkomst en woonachtig in de Bijlmer, en Renate Stuger & Sai Rodrigues die samen de superheld Suriman hebben gecreëerd. Uit de Verenigde Staten komen Michael Kennedy en Raeghan Buchanan, tekenaars met een grote staat van dienst die hier vrijwel onbekend zijn. In OBA kunnen ze aan hun opmars beginnen.

 

Bezoekers krijgen een gratis exemplaar van een speciaal voor de gelegenheid gemaakte krant mee.

Megillah Sunday Funnies
Nog t/m 26 mei 2023 | OBA Oosterdok – Expozaal
Gratis
Alle info op de OBA-website.