Expotip: Megillah Sunday Funnies

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: Megillah Sunday Funnies

Alweer een reden om naar Amsterdam te trekken: de ‘Megillah Sunday Funnies’ tentoonstelling is een unieke verzameling van internationale strips, gemaakt door 35 bijzondere striptekenaars. Gratis te zien in OBA, de centrale openbare bibliotheek van de Nederlandse hoofdstad.

‘Sunday Funnies’, dat waren op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw de grote, fullpage strips die op de achterkant van een aantal Amerikaanse kranten stonden. Deze expo is een eresaluut aan die tijd en de strippioniers die toen volop al doende het genre ontwikkelden. Denk aan reeksen als ‘Gasoline Alley’, ‘Little Nemo in Slumberland’, ‘Popeye’ en ‘Krazy Kat’. De expo Megillah Sunday Funnies bevat originele, fullcolour strips die net als hun illustere voorgangers, geïnspireerd zijn op die klassieke zondagsstrips van een volledige pagina.

Denk aan reeksen als ‘Gasoline Alley’, ‘Little Nemo in Slumberland’, ‘Popeye’ en ‘Krazy Kat’

Chad Bilyeu (Cleveland, 1975) is de curator van deze tentoonstelling en al veertien jaar woonachtig in Amsterdam. Hij heeft een internationale reeks van 35 kunstenaars samengesteld die nieuwe en originele kunstwerken hebben gemaakt in hetzelfde formaat als de beroemde klassiekers, met een moderne geest en weergegeven in zeer uiteenlopende, eigentijdse stijlen.

Die diversiteit is een bewuste keuze: “Mijn uitgangspunt was om een breed scala aan striptekenaars te selecteren, dus niet uitsluitend autochtone Nederlanders, en om die naast tekenaars uit de rest van de wereld te zetten,” verklaarde hij in de Volkskrant. En dat is aardig gelukt, met auteurs uit onder andere Oostenrijk, Canada, Frankrijk, Servië, Zweden, de VS en Zuid-Korea.

Sunday Funny

Bezoekers krijgen een gratis exemplaar van een speciaal voor de gelegenheid gemaakte krant mee.

Megillah Sunday Funnies
Nog t/m 26 mei 2023 | OBA Oosterdok – Expozaal
Gratis
Alle info op de OBA-website.