Stripprijs voor Allard Pierson en conservator Jos van Waterschoot

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripprijs voor Allard Pierson en conservator Jos van Waterschoot

Op 6 maart ontving conservator Jos van Waterschoot van het Allard Pierson de 31e Bulletje en Boonestaak Schaal uit handen van Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans Frankfurther, die met het Stripdocumentatiecentrum Nederland in 1971 de basis legde voor de huidige stripcollectie van het Allard Pierson.

Deze collectie is uitgegroeid tot een van de grootste stripcollecties van Nederland en ook internationaal een begrip. De collectie bevat niet alleen vele duizenden stripalbums maar ook het originele materiaal van stripmakers, waaronder al het werk van Jan Kruis, Peter van Straaten en Gerrit de Jager.

De collectie bevat niet alleen vele duizenden stripalbums maar ook het originele materiaal van stripmakers

De organisatoren van de prijs noemen de rol die Jos van Waterschoot vervulde, van grote invloed. Hij werd conservator strips bij het Allard Pierson in 2004 en heeft de collectie in de jaren daarna enorm uitgebreid. De afgelopen jaren stelde Van Waterschoot succesvolle tentoonstellingen samen rond het werk van Peter van Straaten en Gerrit de Jager. De tentoonstelling ’40 jaar familie Doorzon – Nederland gestript door Gerrit de Jager’ is nog tot en met zondag 12 maart te zien.

In de afgelopen twintig jaar werd de Bulletje en Boonestaak Schaal door Het Stripschap uitgereikt aan dertig stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van de Nederlandse strip, waaronder grote namen als Jan van Haasteren en Dik Bruynesteyn.

Peter van Straaten

Stripgids feliciteert Jos met deze mooie prijs!