Controverse over museum en standbeeld Le Chat

Je bent hier:  Home » Nieuws » Controverse over museum en standbeeld Le Chat

370.000 euro: dat is de prijs voor een standbeeld van Le Chat. Naar aanleiding van dat prijskaartje is in Franstalig België een nieuwe controverse ontstaan over de plannen van Philippe Geluck. Plannen over het museum en een nieuw standbeeld.

Het Brussels Parlement heeft recent ingestemd met de aankoop van een van zijn monumentale sculpturen, met het akkoord van alle politieke partijen, de oppositie inbegrepen. Concreet gaat het over een werk van drie meter hoog en een gewicht van twee en een halve ton.

De discussie gaat over twee punten. De prijs enerzijds, en de toekomstige locatie anderzijds. Het beeld zal terechtkomen in de tuin van het parlement, en die is ontoegankelijk voor het publiek. Het protest wordt door kunstenares en docente Sandrine Morgante aangevoerd. Die had eerder al kritiek geuit op de aanstaande oprichting van het Musée du Chat in Brussel.De een petitie die ze startte verzamelde  meer dan 6.000 handtekeningen). In La Libre Belgique liet ze optekenen dat ze “ongelukkig was toen ik hoorde van deze aankoop, en vele anderen met mij.”

De discussie gaat over twee punten. De prijs enerzijds, en de toekomstige locatie anderzijds

Morgante verwijt de Brusselse politici een gebrek aan transparantie. Ze vindt ook dat ‘Brussel’ Geluck wel erg in de watten legt. Zo hekelt ze de investeringen van het Brussels Gewest, die vooral een reeds welgestelde kunstenaar ten goede zullen komen. “Er zijn veel gedeelde ruimtes waarin kunstenaars collectieven proberen te vormen om te overleven. Dat is wat het parlement en de regering zouden aanmoedigen, in plaats van op zoek te gaan naar grote namen, die de rest van de Brusselse creatie vaak onzichtbaar maken.”

Musée Le Chat

Interessant is dat de RTBF, de Franstalige openbare zender, onderzocht hoeveel een aantal Brusselse standbeelden hebben gekost. 
Te lezen op de website: https://www.rtbf.be/article/polemique-du-chat-a-370000-euros-quel-est-le-prix-des-oeuvres-dart-installees-dans-lespace-public-a-bruxelles-11161656