Suske en Wiske Weekblad toegevoegd aan Centrum Jan Smet

Je bent hier:  Home » Nieuws » Suske en Wiske Weekblad toegevoegd aan Centrum Jan Smet

Het Centrum Jan Smet, het voormalige Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip, is een nieuwe titel rijker. Ongeveer 800 nummers van het populaire Suske en Wiske Weekblad werden toegevoegd aan de omvangrijke collectie. De ongeveer 3000 boeken en 12.000 tijdschriften in het centrum zijn ook handig online doorzoekbaar.

Het Suske en Wiske Weekblad verscheen van 15 september 1993 tot en met 24 december 2003 elke woensdag in zowel Vlaanderen als Nederland. Lezers ontdekten er vervolgverhalen, gags, spelletjes, interviews en wedstrijden in. Maar er verscheen ook een zomerkrant in van Randall Caesar, geïllustreerde kortverhalen van Bent Van Looy en een unieke Batmancover door Marvano. Dat leerden trouwe Stripgids-lezers al uit het uitgebreide dossier dat Ronald Grossey, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrif, over het Suske en Wiske Weekblad schreef voor Stripgids 45 uit de lente van 2016.

Wie de beruchte Batmancover met eigen ogen wil aanschouwen, kan voortaan in het Centrum Jan Smet terecht. Dat mocht recent namelijk een bijna volledige collectie Suske en Wiske Weekblad, goed voor meer dan acht jaargangen en ongeveer 800 nummers, in ontvangst nemen. Die werd toegevoegd aan de omvangrijke verzameling van het documentatiecentrum, dat onderdak vond in het Turnhoutse Stadsarchief, onder de Turnhoutse bibliotheek in cultuurhuis de Warande. Het was Stripgids-vrijwilliger Wouter Adriaensen die zijn collectie overdroeg.

Online raadplegen

De omvangrijke verzameling van het Centrum Jan Smet is ook online raadpleegbaar. Wie informatie zoekt over een stripauteur, een stripverhaal of een stripreeks, vindt ongetwijfeld enkele bronnen via onderstaand stappenplan.

  • Surf naar www.stadsarchiefturnhout.be.
  • Klik op de blok ‘bibliotheek’ zodat je op www.anet.be/desktop/turnhout belandt.
  • Geef je zoekterm in en duid ‘Centrum Jan Smet’ aan.
  • Filter eventueel links op taal, instelling (de locatie), drager, jaar en publicatietype en klik daarna bovenaan op het blokje ‘filter’.
  • Klik rechts de gewenste titel aan om meer informatie te krijgen over de publicatie.
  • Klik bij beschikbaarheid opnieuw op ‘Centrum Jan Smet’ voor meer informatie over de volumes en de locatie in het archief.

Vragen over (de collectie van) het Centrum Jan Smet? Neem contact op via gro.sdigpirts@ofni, we helpen je graag verder.