Een zomer lang (pop-up)expo’s in Hasselt

Je bent hier:  Home » Nieuws » Een zomer lang (pop-up)expo’s in Hasselt

De nieuwste pop-upexpo van De Verbeelders heeft een vliegende start genomen! Illustratoren Ingrid Godon, Tim Van den Abeele en Guido Van Genechten nemen met hun (ongeziene) werk de pas gerestaureerde galerij van het Refugiehuis in. De pop-upexpo is gratis en de bezoeker kan ze combineren met een uitgebreide zomerse editie van De Illustratieroute!

EXPO 1

Pop-upexpo Ingrid Godon, Tim Van den Abeele, Guido Van Genechten
Refugiehuis, Hasselt
Tot 26 augustus 2023

Op de bijzondere locatie van het Refugiehuis (tegenover boekhandel Grim) kan je tot 26 augustus de expo bezoeken met (vrij) werk van Ingrid Godon (beelden en textiel), Tim Van den Abeele (originele illustraties uit het boek Lieve vriendin) en Guido Van Genechten (zelfportretten). Het is de eerste langdurige expo op deze pas gerenoveerde locatie.

In deze tentoonstelling toont Ingrid Godon (1958, Wilrijk) bijzonder textielwerk dat ze in 2021 maakte in de Scuola internazionale di grafica in Venetië. Ze maakte lino’s die ze op stof drukte waarop ze achteraf borduurde. Het is een bijna surrealistisch patchwork van figuren. Ingrid liet zich inspireren door een boek met portretten van getatoeëerde gevangenen. Nog een stap verder gaat ze in haar beeldjes. De figuren zijn duidelijk van haar hand, maar wezenlijk anders omdat ze in drie dimensies uit papier lijken te stappen.

De boeken van Guido Van Genechten worden wereldwijd gelezen: vele lezertjes kennen de figuren van Rikki en Klein wit visje. In deze pop-upexpo leer je een andere kant kennen van deze illustrator.  De portretten vertellen iets over Guido Van Genechten (1957, Mol) – al mag de kijker dat grotendeels zelf invullen. Ze weerspiegelen ook een kijk op de mens. Ze zijn – duidelijker dan Guido’s ander werk – bezig met abstractie, lijn, vorm, vlak, vlek. Ze getuigen van een speels plezier. De werken die Van Genechten al die jaren een plek in zijn eigen huis gaf, die hij dicht bij zich hield, worden nu voor het eerst getoond.

Tentoonstelling ‘De Verbeelders’ van Villa Verbeelding in Hasselt

Tim Van den Abeele (1987, Gent) maakt monoprints. Dat is een druktechniek die resulteert in één exemplaar. Het vereist toewijding, geduld en concentratie. Het beeld kan ook bij een laatste drukgang nog mislukken, het is een manier van werken die wars is van impulsiviteit en snelheid. Het lijkt daarmee een ‘oude’ techniek. Het beantwoordt niet aan de snelheid van de huidige digitale tijd.

Het werk van Tim Van den Abeele verwijst steevast de kindertijd. Het confronteert ons met de impact van onze jonge jaren. De jaren die ons maakten tot wie we zijn, waaraan we soms willen ontsnappen maar waar we onvermijdelijk keer op keer naar terugkeren.

Tentoonstelling ‘De Verbeelders’ van Villa Verbeelding in Hasselt

EXPO 2
Pop-upexpo ‘Eiland’ van Mark Janssen
Boekhandel Grim, Hasselt
Tot 30 september 2023

De pop-upexpo Eiland van Mark Janssen (1974, Eijsden) is te bewonderen in boekhandel Grim. De beelden uit dit woordeloze prentenboek nemen je mee onder water. Een gezin lijdt schipbreuk, maar voor het woeste water hen kan verzwelgen vinden vader, dochter én hond redding op een wel heel speciaal eiland.

EXPO 3
Tijdelijke expo De zee! De zee!
Villa Verbeelding, Hasselt
Tot 20 januari 2024

Villa Verbeelding haalt de zee voor enkele maanden naar Hasselt met de tijdelijke expo De zee! De zee! Een interactieve illlustratie-expo voor jong en oud die verschillende thema’s rond de zee aanraakt. Kinderen (6-12 jaar) kunnen op stap met een piraten- en doeblad.

Afsluiten met de festivaldag rond illustratie in CCHA

De apotheose van deze illustratiezomer is op zaterdag 26 augustus in CCHA. Op de inspirerende festivaldag kunnen deelnemers (16+) de hele dag genieten van workshops (uitverkocht), lezingen door internationaal gerenommeerde illustratoren (Rébecca Dautremer, Paddy Donnelly, Leo Timmers en Judith Vanistendael), live illustratie, een illustratorenmarktje met werk van jong talent en een boekenstand. De rode draad doorheen de festivaldag is de zee, naar aanleiding van de gelijknamige expo in Villa Verbeelding.

Alle info vind je op de website van Villa Verbeelding.