Expotip: GAL Total

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: GAL Total

Van 22 september tot 14 oktober organiseert de Dienst Cultuur van Schaarbeek i.s.m. LUCA School of Arts, Bib Sophia en CAVA, het universiteitsarchief van de VUB (dat momenteel zijn omvangrijke oeuvre digitaal aan het archiveren is) een overzichtstentoonstelling van politiek cartoonist en Schaarbeeks ereburger GAL op verschillende locaties.

De expo vindt plaats op drie verschillende locaties :

 • Museumzaal van het gemeentehuis (focus op grafisch werk) – Colignonplein, 1030 Schaarbeek
 • LUCA School of Arts (vrij werk en grote objecten) – Paleizenstraat 70, 1030 Schaarbeek
 • Bib Sophia (klein werk) – Lambermontlaan 224, 1030 Schaarbeek

“Gerard heeft een talent dat Vlaanderen ver, ver overstijgt”

In vier podcasts geven collega kunstenaars en journalisten hun kijk op GAL.

Audiomakers Lucas Derycke en Lotte Nijsten gingen in gesprek met vijf bijzondere mensen die hun licht laten schijnen op GALs werk én persoonlijkheid. Elk vanuit hun eigen métier of persoonlijke band.

Broer Edgard Alsteens en schoonzus Brigitte Raskin kijken door hun familiale bril naar het kunstenaarsschap van Gerard. “De gynaecoloog, die zei, madam, wacht nog een beetje he, want er is een tweede op komst! En dan, ja, moest er een naam gegeven worden, ja, Gerard en Edgard. Mijn moeder wist ook niet dat ze een tweeling verwachtte.”

Joël de Ceulaer, journalist, leerde GAL kennen bij Knack en heeft eindeloos respect voor zijn kunnnen. “Mocht hij de internationale markt hebben bestreken, hij zou wereldberoemd zijn denk ik.. en schatrijk. Gerard heeft een talent dat Vlaanderen ver, ver overstijgt.”

Judith van Istendael, striptekenaar en illustratrice, kwam als 15-jarige puber terecht in de naaktmodelklas van Gerard. Hij leerde haar zoveel meer dan tekenen alleen. “Nu geef ik les zoals Gerard aan mij heeft les gegeven. Liefde. Voila. Kennis doorgeven, liefde en plezier.”

Politicoloog Dave Sinardet laat zijn licht schijnen GAL als politiek cartoonist. “Cartoonisten zijn voor een stuk ook politieke commentatoren. Beelden hebben soms meer impact dan woorden.”

Stripgids #10 - cover

Lezing en rondleidingen

Er worden daarnaast ook een aantal activiteiten voorzien die een breder beeld van de kunstenaar schetsen:

 • op 5/10 gaat GAL in dialoog met collega cartoonist Lectrr en illustratrice Gerda Dendooven
 • gegidste rondleidingen (afspraak 15 minuten voor aanvang op het Colignonplein)
  • Zaterdag 30/9 van 14u tot 16u
  • Zaterdag 7/10 van 10u tot 12u
  • Zaterdag 14/10 van 14u tot 16u
Podcast Gal Total

Wie is GAL?

Gerard Alsteens (Oudergem, 3 augustus 1940) werkt onder het pseudoniem GAL als politiek tekenaar en kunstschilder. Hij staat berucht om zijn scherpe, maatschappijkritische prenten die grafisch meer aan schilderijen doen denken dan aan klassieke cartoons. De creatieve, kritische en betrokken stem die spreekt uit zijn omvangrijke getekende en ontworpen oeuvre was de reden waarom voormalig VUB-rector Caroline Pauwels Alsteens lauwerde met een VUB-eredoctoraat (2019).

Gal volgde de afdeling schilderkunst en grafiek aan het hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel, waar hij later ook les gaf. In zijn voorlaatste jaar op Sint-Lukas volgde Gal op eigen verzoek stage bij het jezuïetenweekblad “De Linie”. Hij mocht er twee jaar lang de lay-out van het blad verzorgen. In 1964 moest “De Linie” haar publicatie staken onder orders van het Vaticaan.

Van eind jaren 60 tot begin jaren 80 verschenen Gals cartoons in De Nieuwe en De Zwijger. Als huiscartoonist voor deze bladen vestigde hij zijn reputatie.

Toen ook De Nieuwe failliet ging, stapte Gal over naar Knack. Hij verzorgt er al sinds 1983 de spotprenten. Zijn cartoons werden in de loop der jaren een aantal keer gecensureerd en hij kreeg af en toe met boze lezersbrieven te maken.

Gal beperkt zijn engagement als cartoonist niet zuiver tot tekenen. Hij heeft jarenlang mee betoogd tijdens demonstraties en betogingen en zet zich ook in voor Oxfam, Amnesty International,… Hij heeft illustraties geleverd aan Humo, De Nieuwe, Panorama, De Post, De Zwijger en De Morgen.

Ook is hij een veelgevraagd illustrator van boekenhoezen, affiches en logo’s. Zijn affiches tegen het apartheidssysteem in Zuid-Afrika gingen de wereld rond. Tot op vandaag is hij illustrator voor tal van uitgeverijen waaronder : EPO, Atlas en Borgerhoff & Lamberigts.

De laatste jaren legt GAL zich vooral toe op vrij werk. Hij maakte ook de prachtige cover van Stripgids #10.