Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt op Stripfestival Breda

Je bent hier:  Home » Nieuws » Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt op Stripfestival Breda

Wie volgt Joris Mertens op, als winnaar van de Willy Vandersteenprijs 2023? U herinnert zich vast dat Joris met zijn geweldige Bleekwater de jury omver blies. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het jaar; auteurs uit zowel Vlaanderen als Nederland komen dus in aanmerking. Wie, oh wie? Om als eerste het antwoord op die vraag te vernemen, moet u naar het Stripfestival Breda, op een steenworp van de Belgisch-Nederlandse grens. U krijgt er het oergezellige stadje Breda zo bij.

Op 23 en 24 september is het Chassé Theater opnieuw het hart van stripminnend Nederland en Vlaanderen. Met een verrassend programma, meer dan 100 stripmakers uit binnen- en buitenland, en een fijne line-up van standhouders wordt dit vast een memorabele editie. De hoofdgasten zijn Suske en Wiske.

Er is straks geen plekje in het theater te vinden waar het niet om strips draait. Op de website (stripfestivalbreda.nl) zie je alle namen van de stripmakers, en deze lijst wordt dagelijks bijgewerkt. Speciale gasten zijn dit jaar de tekenaars van Donald Duck, Maarten Gerritsen en Jan-Roman Pakula en de Franse grootheden Didier Tarquin en Jean-Louis Mourier. 

Een van de leukste plekken van het theater is de kids area. De complete bovenverdieping is gevuld met arcade games, een schminkstand, knutselhoek en een heuse filmzaal (die uiteraard ook toegankelijk is voor volwassenen). Hier worden gratis de blockbusters The Super Mario Bros Movie en Spider-man / Into the Spider-Verse vertoond.

Er is straks geen plekje in het theater te vinden waar het niet om strips draait

Op zaterdag wordt de prestigieuze Willy Vandersteenprijs uitgereikt op het podium van de jupilerzaal. Dit is de prijs voor het beste Nederlandstalige album van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt 5.000 euro én een opdrachttekening van de vorige winnaar. Deze prijs van Stripgids wordt uitgereikt door Burgemeester Paul Depla en de presentatie van beide uitreikingen is in handen van presentatrice Eefke Boelhouwers, bekend van Omroep Brabant.

Bleekwater (c) Joris Mertens

Een bont gezelschap cosplayers heeft zich aangemeld om het Stripfestival Breda met hun aanwezigheid op te fleuren. Bijzondere verschijningen zijn onder andere de Furries, de levensgrote knuffelbeesten die op zondag het theater onveilig maken. Ook zullen Suske en Wiske in levende lijve beide dagen in het theater te vinden zijn.

 De entree voor het stripfestival is voor kinderen tot en met twaalf jaar, onder begelei- ding van een volwassene, gratis. Tussen de 13 en 16 jaar betaal je € 5,- en daarboven € 10,-. Alle activiteiten, inclusief de films, arcadegames en het schminken door de professionele schminkploeg, zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.

 Praktisch

Het Chassé Theater is op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Kijk voor meer informatie op www.stripfestivalbreda.nl. Hier zijn ook de online tickets te bestellen.