Crowdfunding: het verhaal van Nzige Lutete

Je bent hier:  Home » Nieuws » Crowdfunding: het verhaal van Nzige Lutete

Een foto van Nzige Lutete in de rijke collectie van KADOC trok de aandacht. Deze zoon van de Congolese Bakusu-leider Ngongo Lutete werd in 1894 naar België gebracht en liep zes jaar lang school bij de jozefieten in Leuven. Later volgden ook andere Congolese kinderen er onderwijs. Het levensverhaal van Nzige bereikt ons slechts via enkele foto’s en sporen in onze archieven. Om Nzige’s verhaal verder te reconstrueren vroeg KADOC aan striptekenaar Thibau Vande Voorde om de jongen in een graphic novel tot leven te wekken.

Deze foto maakt deel uit van een omvangrijke collectie beelden, die enkele priesters van het bisdom Gent maakten toen ze in de jaren 1890 als aalmoezeniers werkzaam waren bij de aanleg van de spoorweg Matadi-Leopoldstad. Die reeks van een 600-tal foto’s kwam in KADOC terecht via de redemptoristen, die de Gentse priesters in 1899 opvolgden als missionarissen.

De foto toont centraal Nzige Lutete, de zoon van de Congolese Bakusu-leider Ngongo Lutete (ca.1860-1893). Hij kwam in 1894 naar België en liep zes jaar lang school in het Heilige-Drievuldigheidscollege van de jozefieten in Leuven. Later volgden ook andere Congolese kinderen er onderwijs, zoals ook in ander katholieke kostscholen het geval was, mee onder impuls van de Gijzegemse priester Petrus Van Impe. 

Thibau Vande Voorde wil als ‘artist in residence’ in een graphic novel Nzige Lutete tot leven wekken

Het levensverhaal van Nzige bereikt ons slechts via een handvol foto’s en enkele sporen in de archieven van onder meer de jozefieten. Die spaarzame documentatie staat in schril contrast met de ‘grote’, veelal goed bestudeerde gebeurtenissen en politieke en culturele dynamieken die het leven van de Congolese jongen diepgaand moeten hebben beïnvloed: de kolonisering van Congo; de spanningen tussen christendom en islam in dat gebied; de katholieke missionering enzovoort. 

Om dit historische verhaal verder te reconstrueren stapte KADOC naar striptekenaar Thibau Vande Voorde, die als ‘artist in residence’ in een graphic novel Nzige Lutete tot leven wil wekken.

Thibau Vande Voorde (c) KADOC KU LEUVEN

KADOC zoekt nog 15.000 euro om de graphic novel over Nzige Lutete te realiseren en uit te geven. Ook u kan helpen!
Zie: https://donate.kuleuven.cloud/crowdfunding/kuleuven/project/KADOC_Nzige