Cinema Nova nodigt uit

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cinema Nova nodigt uit

Kent u Cinema Nova in de Arenbergstraat in Brussel? Een culturele hotspot van formaat! De geschiedenis van Cinema Nova is het onwaarschijnlijke verhaal van een bioscoop die wordt gerund door een team vrijwilligers, met een enthousiasme en vastberadenheid die de tand des tijds, veranderingen van eigenaar, onzekerheid en de gedwongen opmars van digitale technologie hebben doorstaan. Zozeer zelfs dat, 27 jaar later, in deze nieuwe omgeving zo’n bioscoop bijna een anachronisme zou zijn… als ze niet zo sterk verankerd was, nauwe banden had gesmeed en een uniek programma had ontwikkeld dat onderzoekt, ontdekt, voorstelt en mensen samenbrengt.

 

Nu het einde van de huur nadert willen de vrijwilligers deze unieke plek wars van commercie verdedigen en koesteren. Ze willen niet moeten nadenken over wat voor deze plek de ideale laatste filmprojectie zou zijn. Daarom werd een coöperatie opgericht die Nova in staat kan stellen om het gebruik van de cinema veilig te stellen… tot 2092.

Om de verankering met andere projecten te etaleren is het idee ontstaan een collectieve tentoonstelling te maken

Nova is niet alleen een locatie, het is ook een project. Sommigen beweerden dat het een utopisch project was, dat het geen zes maanden zou uithouden… Wat blijkt, zevenentwintig jaar later hebben de energie, de strijdlust en de creativiteit van een groot team vrijwilligers het project draaiende gehouden. En misschien gaat het dankzij de coöperatie Supernova zelfs door tot het einde van de eeuw!

Om de verankering met andere projecten te etaleren is het idee ontstaan een collectieve tentoonstelling te maken. Een tentoonstelling die niet het project vanuit Nova’s standpunt toont, maar vooral met de bedoeling om andere collectieven uit te nodigen om de thema’s die in dit ’einde huur’ programma aan bod komen op hun eigen manier te interpreteren om samen aan de muren van de foyer en daarbuiten te exposeren. Jonge en oude collectieven, gevormd voor deze gelegenheid of met een lange geschiedenis, met verschillende achtergrond, waarvan sommigen Nova vaak bezoeken en anderen Nova voor het eerst ontdekken. Meer dan een dozijn collectieven neemt deel aan deze groepsexpo om beelden te creëren en te reproduceren.

Op drie momenten gaan collectieven de expositie opnieuw inrichten, zonder vooropgezet plan. Het wordt een gezamenlijk ’cadavre exquis’, met oude Nova programma’s als contrapunt. De mengeling van door elkaar getoonde ideeën in stencil, fotokopie, zeefdruk, fotografie, enz. zal ongetwijfeld andere, onverwachte ideeën meebrengen en waarom niet, uiteindelijk de zure smaak die het einde van het huurcontract oproept verzachten…

Cinema Nova

Expo in progress

Einde huur? Kijk niet zo zuur! 

HASHËT > Een DIY-collectief dat creativiteit en militantisme combineert, met vrije zeefdrukken in een rauwe stijl. Ze delen hun kennis via participatieve workshops (ook op 11.01 ’s avonds). hashet.be

RISORVOIR DOGS > een groep masterstudenten van kunstschool ENSAV La Cambre presenteert een serie Risografie-posters van denkbeeldige politieke en sociale films. Met de steun van ENSAV La Cambre en Chez Rosi.

SUKKUBE > Een cryptische bende kunstschool-kids die hun creatieve impulsen op woeste wijze uitdrukken in collectieve rituelen met een veelheid aan grafische, performatieve en sonische hersenschimmen (tijdens de avond van 11.01). les_succubes sur instagram

CHAMBRE FROIDE, collectief/workshop dat graag deelt en creëert met een gevarieerd publiek, met behulp van Riso-, laser- en mobiele zeefdruktechnieken. @atelier_chambre_froide op instagram

LES ARPENTEUR.EUSES, collectief van l’Autre “lieu” RAPA, reist door Brussel en de marge, legt wazige visioenen vast van een recent verleden dat al vergeten is en verspreidt ze in gedrukte clichés. autrelieu.be

POIJUKU TESSY, driemaandelijks Belgisch magazine voor underground strips en literatuur, dit keer over een novaïstisch thema: de overname van de bioscoop door haar leden en gebruikers! ultravnr.be/PJT

VENTRICULE GAUCHE, nog jong fanzine en collectief, nodigen amateur-vervalsers uit om deel te nemen aan hun clandestiene gelddrukkerij, voor een participatieve workshop geld maken (avond van 25.01) ventriculegauche.be 
25.01 > 18:00 
Gratis

HABITANT(E)S DES IMAGES, samenwerkingsstructuur voor hybride actie tussen kunst, sociale en politieke sferen, met verschillende doelgroepen en als doel geëngageerde expressie.habitants-des-images.be

JEAN GUICHON ÉDITEUR, collectief ontstaan uit St-Luc BD, geeft in eigen beheer allerlei papieren UFO’s uit en is één van de oprichters van de Toner-ateliers. jeanguichon.com

LE 75 > een groep studenten van het 1e jaar grafische vormgeving van ESA Le 75, waagt zich aan Riso in het kader van een les over politieke posters… tegendraads.

LA VOIX DES SANS-PAPIERS, collectief mensen zonder papieren die leegstaande gebouwen bezetten en een krant uitgeven om hun rechten te verdedigen. sanspapiers.be 
08.02 > 18:00 
Gratis

Zie https://www.nova-cinema.org/?lang=nl