Last call voor de Schrijfresidentie Parijs 2024

Je bent hier:  Home » Nieuws » Last call voor de Schrijfresidentie Parijs 2024

Elke zomer gaat deBuren met jonge talige makers naar Parijs. Ze krijgen er de kans om twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met gastsprekers uit het literaire veld en het medialandschap. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp. Ga jij mee in de zomer van 2024? Hieronder lees je hoe je je kandidaat stelt voor de dertiende editie.

 

De schrijfresidentie is een talentontwikkelingstraject voor makers bij wie het gesproken of geschreven woord centraal staat in hun werk zoals schrijvers van proza, poëzie, YA, essay en theater, spoken word-artiesten, slam poets en woordkunstenaars, stripauteurs, radiomakers en (onderzoeks)journalisten.

Je kan het thema vanuit een sport of sporter benaderen en bijvoorbeeld je inspiratie halen uit hun doorzettingsvermogen of focussen op lichamelijkheid

De opdracht: sneller, hoger, sterker – samen?

Parijs beleeft een bijzonder jaar. Deze zomer – kort na de schrijfresidentie – landen topsporters van over de hele wereld in de Franse hoofdstad voor de Olympische Spelen. Voor de opdracht die we jou geven om je kandidaat te stellen voor de schrijfresidentie, grijpen we daarom naar het oorspronkelijke Olympische motto ‘citius, altius, fortius’ oftewel: sneller, hoger, sterker. Dat motto werd in 2021 aangevuld met het woord samen.  

We vragen jou om het Olympische motto te gebruiken als inspiratiebron voor een korte nieuwe tekst. We zetten er een vraagteken achter en dagen je uit om er in jouw artistieke taal mee aan de slag te gaan: in een verhaal, (slam)gedicht, beeldverhaal, audiostuk, theatertekst, essay, journalistiek stuk of andere talige vorm waarin jij je uitdrukt. 

Je kan het thema vanuit een sport of sporter benaderen en bijvoorbeeld je inspiratie halen uit hun doorzettingsvermogen of focussen op lichamelijkheid. Je mag ook breder kijken naar de Olympische Spelen en je laten inspireren door de maatschappelijke of filosofische thema’s waarover een evenement van deze schaal vragen oproept. Denk bijvoorbeeld aan het idee van zelfoptimalisatie dat het motto onderstreept. De immense druk om op één moment te moeten presteren leidt tot fenomenale prestaties, maar wat betekent het om altijd de beste te moeten zijn? Waaraan wordt succes afgemeten? Je kunt nadenken over winnaars en verliezers buiten de Olympische arena. De stad Parijs wil zich van haar beste kant laten zien, maakt heel wat geld vrij voor stadsontwikkeling en wist bijvoorbeeld de waterkwaliteit van de Seine enorm te verbeteren. Maar wat doet de stad met wat ze niet wil laten zien? Hoe duurzaam zijn de investeringen voor bewoners? Stroken klimaatambities überhaupt met een evenement waarvoor de hele wereld op één plek samenkomt? Nog een mogelijke invalshoek zijn de chauvinistische emoties die gepaard gaan met sportevenementen: prachtig in hun verbindende kracht, of sluiten ze juist mensen uit? 

Uiteraard zijn er nog veel meer invalshoeken. Boeken, films, kunstwerken, series die over deze thematiek gaan kunnen je eventueel ook nog inspiratie bieden. Laat deze denkpistes en inspiratiebronnen je vooral aanzetten om zowel inhoudelijke als vormelijke sporen verder uit te diepen.  

Ga vanuit jouw interesse en expertise aan de slag in het genre dat bij jou past en laat zien dat je met weinig woorden een eigen draai aan een opdracht kunt geven. 

Schuiten

Hoe stel je je kandidaat: het aanmeldingsdossier  

Stuur uiterlijk op 19 februari om 10:00 ’s ochtends een e-mail met de titel ‘Met deBuren op schrijfresidentie’ naar ue.nerubed@ofni met twee bijlagen: 

Bijlage 1: Je motivatiebrief + de aanmeldingsopdracht 
Bijlage 2: Eén bewijs van schrijfvaardigheid 

Alle info vind je op de website van deBuren!