Chad Bilyeu wint Tim Killiam Prijs 2024

Je bent hier:  Home » Nieuws » Chad Bilyeu wint Tim Killiam Prijs 2024

De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Chad Bilyeu geselecteerd als winnaar van de tweede editie van de prijs. De Tim Killiam Prijs is een initiatief van Stichting Tim Killiam, de stichting die de nalatenschap beheert van architect, tekenaar en fotograaf Tim Killiam (1947-2014). Killiam was o.a. bedenker en uitgever van de Amsterdamse Grachtengids.

 

De jaarlijkse prijs omvat een geldbedrag van €15.000 en is bestemd voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van Amsterdam. Ook is er een tentoonstelling gekoppeld aan de prijs, om het publiek te laten kennismaken met het werk van de winnaar. Hiervoor is Stichting Tim Killiam een samenwerking aangegaan met het Grachtenmuseum Amsterdam.

Uit het juryrapport: “Chad Bilyeu biedt een nieuwe kijk op de stad en bezit als kunstenaar een sterk en volstrekt eigen handschrift. Zijn verhalen geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor.”

“Zijn verhalen geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor”

De jury van de Tim Killiam Prijs heeft het begrip ‘beeld van Amsterdam’ met de uitreiking van deze tweede editie van de prijs maximaal opgerekt. Waar de winnaar van de eerste prijs, Arie Schippers, het stadsgezicht van Amsterdam letterlijk verruimde door de rafelranden van de stad in beeld te brengen, doet Chad Bilyeu dit figuurlijk. Niet zozeer het uiterlijke aangezicht van straten en gebouwen worden door hem in beeld gebracht, maar dat wat hem – geboren en getogen in Cleveland, Ohio, VS – in zijn nieuwe thuis opvalt.

Tim Killiam kwam in 1974 als Amerikaan naar Amsterdam en viel als architect voor het stedenbouwkundige wonder van de Amsterdamse grachtengordel. Chad Bilyeu liet zich tijdens zijn eerste toeristische bezoeken aan Amsterdam (2000-2006) vooral onderdompelen in het uitgaansleven en de coffeeshops op de wallen. In 2009 kwam hij hier ook wonen, aanvankelijk als student American Studies maar gaandeweg trokken de kunsten hem meer. Zijn leefgebied werd verruimd en Amsterdam werd de hoofdpersoon in zijn verhalen die hij door ‘fellow artists’ liet illustreren. De zes Engelstalige edities van ‘Chad in Amsterdam’ werden in eigen beheer uitbracht en in 2023 tot een hardcover gebundeld bij de Amsterdamse uitgeverij van stripboeken en graphic novels Scratch Books.
Chad maakte vorig jaar ook een spraakmakende tentoonstelling

De Tim Killiam Prijs 2024 wordt op donderdag 18 april in het Grachten museum uitgereikt tijdens de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt t/m 30 juni 2024.