Cultuursmakers bekroont winnaars internationale cartoonwedstrijd

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cultuursmakers bekroont winnaars internationale cartoonwedstrijd

Cultuursmakers vzw, de vereniging die mensen en cultuur dichter bij elkaar brengt, organiseerde afgelopen zomer een internationale cartoonwedstrijd. Als thema werd er voor een citaat gekozen van de Vlaamse dichter Marc van Halsendaele (1921-2006): ‘Kleur is de verwondering van het licht’. De wedstrijd was een groot succes met ongeveer 1000 ingezonden cartoons uit 65 verschillende landen. Een deskundige jury boog zich over alle cartoons en maakte op vrijdag 9 februari in Sint-Truiden de winnaars bekend. Pol Leurs (artiestennaam Poleurs) uit Luxemburg mocht de hoofdprijs, een cheque van 1000 euro, in ontvangst nemen. De prijs voor beste Vlaamse cartoon ging naar Luc Descheemaeker (O-SEKOER).

 

In navolging van een aloude traditie van de voormalig Vlaamse Toeristenbond VTB, die jarenlang een cartoonexpo organiseerde, lanceerde Cultuursmakers (huidige naam van de vereniging) in 2021 opnieuw een internationale cartoonwedstrijd. Het was een van de vele initiatieven van de vereniging om haar 100ste verjaardag te vieren. De wedstrijd was een groot succes en ook de mobiele expo met de 30 beste cartoons die in 2022 door Vlaanderen reisde werd erg gesmaakt. Cultuursmakers besliste daarom om tweejaarlijkse een cartoonale te organiseren.

Omdat Cultuursmakers dit jaar ‘Kleur’ centraal zet in haar werking, werd ook voor de cartoonwedstrijd voor een kleurrijk thema gekozen

Thema

Omdat Cultuursmakers dit jaar ‘Kleur’ centraal zet in haar werking, werd ook voor de cartoonwedstrijd voor een kleurrijk thema gekozen. Het citaat ‘Kleur is de verwondering van het licht’ van Vlaams dichter Marc van Halsendaele (1921-2006) kon maar liefst 1000 cartoonisten uit binnen- en buitenland bekoren.

Prijsuitreiking

Op vrijdag 9 februari vond de prijsuitreiking van de cartoonwedstrijd plaats in Sint-Truiden. De eerste prijs ging naar Pol Leurs (Poleurs) uit Luxemburg. Hij werd geboren in 1947 en is een autodidact in de kunst; zijn werken worden regelmatig gepubliceerd in de Luxemburgse tijdschriften Revue, Forum en Ons Stad. Sinds 1976 heeft hij individueel tentoongesteld in Luxemburg en deelgenomen aan vele nationale en internationale tentoonstellingen. Hij wint de hoofdprijs van 1000 euro.

Igor Lukyanchenko (Lukyan) uit Oekraïne sleepte de tweede prijs in de wacht. Een cheque van 500 euro. Igor, geboren in 1971, studeerde aan de Kharkov Universiteit voor Radio Electronica en woont in Kiev. Hij werkt al ruim 25 jaar als cartoonist. Ongeveer 15.000 cartoons werden gepubliceerd in meer dan 100 papieren en elektronische kranten en tijdschriften. Voor 10 van die publicaties werkte hij als redactioneel cartoonist. Hij hield verschillende individuele tentoonstellingen en won ongeveer 50 prijzen in internationale cartoonwedstrijden. Het brons (250 euro) was voor David Evžen (dawid). Hij werd in 1951 geboren en woont in Frýdek-Místek (Tsjechië). David is freelance cartoonist, schilder, grafisch artiest en illustrator en werkt voor meerdere Tsjechische kranten en tijdschriften. Hij exposeerde meermaals en zijn cartoons werden in vele catalogi over de hele wereld afgedrukt.

O-Sekoer

Tot slot werd ook de beste Vlaamse inzending nog bekroond. Luc Descheemaeker (O-SEKOER) won een cheque van 250 euro. Luc werd in 1955 geboren in Kuurne en tekent sinds 1979 cartoons. Hij heeft de afgelopen jaren meer dan 150 prijzen gewonnen en publiceerde diverse boeken met cartoons. Naast zijn werkzaamheden als cartoonist was hij veertig jaar lang leraar en docent kunst- en cultuurwetenschappen aan het Sint-Jozefscollege in Torhout. Hij combineert grafische- en digitale technieken. Computer, scanner en printer zijn deel geworden van zijn tekentafel. Pastelkrijt, oliepastels en kleurpotloden leiden de dans van zijn fotobewerkingen.

Een reizende expo

Na de officiële prijsuitreiking werd meteen ook een tentoonstelling met cartoons geopend. De werken van de 4 laureaten zijn er te bewonderen samen met nog 26 andere cartoons. De expo blijft nog tot 26 maart ‘24 in Sint-Truiden en is er te bezichtigen in de Fwajee, Plankstraat 18. Daarna reist de expo nog tot het einde van het jaar door Vlaanderen en Brussel. Op geregelde tijdstippen houdt hij halt in cultuurcentra, bibliotheken en gemeenschapscentra om daar zo veel mogelijk mensen te doen lachen, verstillen, nadenken. De tentoonstellingskalender is terug te vinden op de website van Cultuursmakers: www.cultuursmakers.be/nieuws. De bezoekers van de expo kunnen ook stemmen op hun favoriete cartoon. De publieksfavoriet ontvangt na de exporeeks in december 2024 ook een cheque van 250 euro.

De cartoonexpo van Cultuursmakers kwam tot stand met de steun van de Nationale Loterij en Stripgids en met de medewerking van het Europees Cartooncentrum in Kruishoutem.