Leestip: ‘België door de ogen van Suske en Wiske’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Leestip: ‘België door de ogen van Suske en Wiske’

In december 2022 verschenen de laatste stroken van ‘Suske en Wiske’ in De Standaard. Daarmee kwam een einde aan een traditie van 77 jaar. Ook al loopt de reeks nog door, het verdwijnen van ‘Suske en Wiske’ als krantenstrip voelde als het einde van een tijdperk. Een tijdperk dat de reeks zelf in beeld heeft gebracht. De politieke ontwikkelingen in en de toenemende welvaart van België?

 

Willy Vandersteen en zijn opvolgers gaven het een plaats in wat ooit Vlaanderens populairste strip was. De veranderende manier waarop wij naar Afrika kijken, onze omgang met wetenschap, met het milieu, met het wegdeemsterende katholicisme? Wie bladert door de ‘Suske en Wiske’-albums krijgt tussen de plaatjes door een ingekookte geschiedenis van het naoorlogse België te zien.

Wie bladert door de ‘Suske en Wiske’-albums krijgt tussen de plaatjes door een ingekookte geschiedenis van het naoorlogse België te zien

Die geschiedenis door de ogen van Suske en Wiske wordt in dit boek beschreven door 13 kenners en/of fans. Gert Doreman, Dirk Draulans, Walter Zinzen, Geert De Weyer, Erika Vlieghe, Vincent Scheltiens, Naomi Izabela, Koen Maas,  Noël Slangen, Gert Meesters, Sarah Van Bouchaute, Walter Pauli en Diane Broeckhoven bekijken hun favoriete albums vanuit hun persoonlijke invalshoek en expertise. Walter Pauli focust op het veranderende sociale milieu van de helden en Gert Dooreman speculeert over hoe de persoonlijkheid van Willy Vandersteen doorschemerde in het leven van zijn personages. Vincent Scheltiens schrijft over de Spaanse Nederlanden in ‘Suske en Wiske’. En ook het Nederlandse en Franse perspectief op de reeks komt aan bod.

België door de ogen van Suske en Wiske_omslag_DEF_page-0001

Een nostalgisch boek over 77 jaar populaire Belgische geschiedenis.

Stripjournaliste en Stripgids-medewerker Liza Noteris stelde het boek samen en verzorgde de redactie.

België door de ogen van Suske en Wiske |Liza Noteris (redactie) | Paperback | 200 bladzijden