Save the date: Haarlem Strip 2024!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Save the date: Haarlem Strip 2024!

Het tweejaarlijkse festival Stripdagen Haarlem pakt dit jaar uit met meer exposities, kunstenaars, lezingen en een filmprogramma. En dat terwijl het festival een intiemere uitstraling krijgt en teruggaat naar één weekend. Grote trekpleister wordt de Koepel. De voormalige gevangenis geeft deze editie onderdak aan een groot aantal activiteiten tijdens Stripdagen Haarlem 2024.

 

Stripdagen Haarlem draagt bij aan het bevorderen van de stripcultuur in Nederland. Het festival trekt van 31 mei tot en met 2 juni zowel liefhebbers van strips als professionals uit de stripwereld naar Haarlem. Auteurs, tekenaars, uitgevers en verzamelaars ontmoeten elkaar, discussiëren over hun vakgebied en ontdekken nieuwe stripwerken. Het festival is voor zowel gevestigde als opkomende talenten binnen de stripwereld van belang.

Mark Marijnen, voorzitter van het festival, reageert enthousiast: “Stripdagen Haarlem was toe aan een nieuwe opzet, waarbij we de makers meer centraal stellen. Dat is dan ook thema dit jaar; de maker centraal.”

Het veelzijdige programma vindt plaats in tal van locaties als Nieuwe Vide, Kunst Centrum Haarlem, ABC Architectuurmuseum, Noord-Hollands Archief, Theater de Liefde, 37PK, de Koepel enz.

Haarlem Strip

Om de bezoekers een nog betere ervaring dan voorheen mee te geven, is een wandelroute ontworpen die net zo avontuurlijk is als een stripverhaal. De zogenoemde ‘Haarlem Strip’ verbindt alle deelnemende locaties aan elkaar. Van het noorden van het centrum, via de Spaarnwouderstraat en het Spaarne over de Grote Markt naar het zuiden van de binnenstad. Het voert de bezoeker naar en langs tal van markante plekken en gebouwen die het historische Haarlem rijk is. Eric de Graaf, een van de artistiek verantwoordelijken van het festival spreekt van een ‘openbaar museum’.

Het veelzijdige programma vindt plaats in tal van locaties als Nieuwe Vide, Kunst Centrum Haarlem, ABC Architectuurmuseum, Noord-Hollands Archief, Theater de Liefde, 37PK, de Koepel en nog vele anderen. Er zijn kunstenaars en avant-garde tekenaars aanwezig om hun werk te signeren. Ook is er ruimte voor studenten van ArteZ en stripmakers van de Nieuwe Garde die hun werk tonen.

Opening van stripdagen Haarlem 2022 - voorzitter Mark Marijnen wordt geinterviewd - Fotografie Rob Bruijnen

De Koepel als hart van het festival

In de voormalige gevangenis De Koepel kunnen op verschillende plekken veel activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden. Stripdagen Haarlem noemt de locatie al ‘het hart van het festival’ met de stripbeurs als een van de hoogtepunten. Aangevuld met een filmprogramma, een uitgeversbeurs, een small press-beurs, workshops en tekensessies. Op het podium vinden interviews, debatten en interactieve tekensessies plaats. In een aantal voormalige cellen wordt ruimte gecreëerd voor tekenaars om hun werk te tonen. Namen en tijden worden later bekendgemaakt via de website en een speciaal magazine.

Stripdagen Haarlem 2024 is van 31 mei t/m 2 juni in Haarlem. Voor meer informatie www.stripdagenhaarlem.nl of volg de diverse social media van het festival.

Pop-up Store Stripdagen Haarlem 2022 - fotografie Rob Bruijnen