stripgids #5
Op woensdag 12 juni stelden Stripgids en het Tsjechisch Centrum i.s.m. Muntpunt het vijfde nummer van Stripgids voor. Twee centrale gasten in deze editie maakten hun opwachting: Charel Cambré, bekend van reeksen als ‘Amoras’, ‘Jump’, ‘De Pfaffs’ enz. en de Tsjechische stripprofessor Pavel Kořínek. Samen hadden ze het over onder andere de verschillen én de gelijkenissen tussen de Tsjechische en Vlaamse-Belgische stripscène. Er werd live getekend, en verschillende animatiefilmpjes getoond.
Cambré, Tsjechië, dekolonisatie en gezonde strips
Stripgids #5 richt dus de blik naar Centraal-Europa, en mee bepaald de ongemeen florissante stripscène van Tsjechië. Onbekend maakt onbemind, zeker weten.
Twee maatschappelijk razend actuele thema’s passeren eveneens de revue: we gaan na in hoeverre oude, koloniale en racistische denkbeelden (oude) strips kleuren (en kleurden). Ook houden we de verrassende relatie tussen strips en welzijn tegen het licht. Strips lezen is gezond, dat hebben we altijd al gezegd! Centrale gast is Charel Cambré, Flanders’ finest, die met 32 pagina’s over leven en werk, familie en collega’s een scherp (zelf)portret schetst.
De spin-off
Daarnaast maakt het blad ook de staat op van de spin-off, een genre dat is overgewaaid uit de VS en duchtig in de Lage Landen wordt uitgebouwd. Maar steeds luider weerklinken vragen of in hoeverre die energie niet ten koste gaat van andere initiatieven, en hoe duurzaam dat model wel is.
En verder in dit nummer:
- Aandacht voor Hellboy en zijn maker, Mike Mignola.
- Er is uiteraard ook striperfgoed, met de eerste ‘groene strip’, Wipperoen.
- Een portret van ‘De Moomins’, het ongemeen populaire Finse fenomeen.
- De nieuwe rubriek, Rubriek Techniek, die ingaat op materiaalkennis en technieken.
- Een interview met de Canadese stripmaker Seth, naar aanleiding van het pas verschenen “Clyde Fans”.
- De column van Philippe Capart, over de gespannen relatie tussen strips en ‘stripmusea’.
En nog veeeel meer!
Met nieuw werk van Milan Hulsing, Cyril Pedrosa, Marc-Antoine Mathieu,Charlotte Van Hacht, Kim, Luc Cromheecke, Charlotte Peys, Maarten Vande Wiele, Charlotte Van Hacht, Gianmaria Caschetto en John Derf Backderf.
Vanaf midden juni verkrijgbaar in een stripwinkel en boekhandel bij u in de buurt. Of beter nog, neem een abonnement!
Andere edities
Stripgids #16
Het halfjaarlijkse Stripgids magazine boort alweer een heleboel boeiende kwesties aan. Zoals de aloude vraag of strips tot de literatuur – de Schone Letteren – behoren, of niet? En daarbovenop is er de eeuwige discussie wate en strip is, of wat niet. Wat zijn de verschillen tussen strips, graphic novels en beeldromans? En heeft dat onderscheid tussen die termen niet meer te maken met connotatie en culturele waardeoordelen dan met objectief waarneembare verschillen? Vragen troef in deze editie, waarbij een aanleiding de vaststelling is dat er steeds meer literaire werken verstript worden!
Stripgids #15
Eindelijk is de zomer begonnen! En dat betekent: het volgende nummer van Stripgids Magazine is er. Klaar om u – zijn naam getrouw – de komende maanden van verdiepende lectuur over strips te voorzien. Lees- en leerplezier gegarandeerd, want strips zijn zoveel meer dan wat kniesoren er doorgaans van maken. Onder de oppervlakte schuilt een wondere wereld van schoonheid, kennis en emotie. Een Aards Paradijs dus? Dàt valt nog te bezien.
Stripgids #14
Relevantie troef, in deze nieuwe editie van Stripgids. Het 140 pagina’s dikke nummer belicht andermaal een waaier van boeiende onderwerpen en thema’s die zich situeren achter en voor de schermen van de stripsector. Zo is er de vrees dat artificiële intelligentie (A.I.) onder stripauteurs een bloedbad zal veroorzaken: zowel scenario’s als grafisch werk – in elke stijl of genre – kunnen moeiteloos met een paar prompts worden gegenereerd. Of loopt het allemaal niet zo’n vaart?
Stripgids #13
In dit dertiende nummer zoomen we met een dossier in op een van de aloude paradepaardjes van de strip in Vlaanderen, de reeks Suske en Wiske. Net geen 80, wat zowel een vloek als een zegen blijkt. Hoe staat het er vandaag mee? Ook bekijken we Willy Vandersteens ‘nucleaire optie’, het probleem Jerom. Tot slot van dit dossier is er een gidsbeurt door Vincent Bal, gereputeerd filmmaker en co-scenarist van Suske en Wiske. En nog véél meer!
Stripgids #12
Stripgids #12Je bent hier: in dit nummer16 blz Mathilde Van GheluweRubriek Techniek Het penseelEditoriaal Lesya BeldiiDossier Braziliëcomics Mark Millaressay Strips in de klasinterview Pieter De PoorterePars pro toto Autopsie van een komische...
Stripgids #11
Stripgids #Je bent hier: in dit nummer34 blz FerryWinnaar Plastieken Plunk Kaylan SaroEditoriaal Laura JanssensTer illustratie Steebz KhuanDichter van het stripverhaal Marc WasterlainVolg de gids Marc de LobieHet atelier van Thé Tjong-KhingDe Oertijd...
Stripgids #10
Het onderzoek van de Staten-Generaal van de Strip, met onder meer prijszetting, subsidies, auteursrechten, royalty’s, contracten, debutaten, crowdfunding, onderzoek, cijfermateriaal en andere onderwerpen… En een katern van Randall Casaer, over de magie van (zijn) schetsboeken.
Stripgids #9
Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden. Het kan dan ook niet verwonderen dat strips over, van en met LGBTQIA2+-auteurs en thema’s steeds zichtbaarder en talrijker worden, ook in de Lage Landen.
Stripgids #8
Stripgids #8Je bent hier: in dit nummer34 blz Steven Duprévoorpublicatie Monsters Strips & tatoeagesLUCA Opleiding tot stripmakerportret Neil Gaiman 60Ter illustratie Benjamin Leroy16 blz Zuid-Afrikavoorpublicatie Ugo Bienvenueanalyse LGBTQI+ in...
Stripgids #7
Stripgids #7Je bent hier: in dit nummer34 blz Marc Legendreinterview met Alan mooreessay Strips en politiekheruitgave Philemonessay Kun je met strips de (Amerikaanse) verkiezingen winnen?heruitgave Piet Pienter & Bert Bibberde strips van Hind...
En krijg elk nummer van Stripgids bij jou in de brievenbus.