‘Duizend bommen en castraten’ in de winkel

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Duizend bommen en castraten’ in de winkel

Vanaf vandaag ligt ‘Duizend bommen en castraten’ in de winkel, het levenswerk van Jan Smet (°1945). De founding father van Stripgids werkte meer dan vijftig jaar aan wat nu al een standaardwerk over stripcensuur mag worden genoemd.

Altijd en overal, en in alle vormen van kunst en entertainment, zijn er dingen die niet mogen.

Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden. In de wereld van het beeldverhaal is dat niet anders. In dit boek behandelt Jan Smet bekende, soms zeer gemediatiseerde zaken, maar heeft evenveel aandacht voor ondergesneeuwde of vergeten vormen van censuur.

Hij gaat van Europa naar de Verenigde Staten en terug, en belandt onderweg op onverwachte plaatsen. Daarmee biedt dit boek een soms trieste, soms verbijsterende, dan weer geestige of verbazingwekkende schaduwgeschiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht.  

Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden.

Jan Smet is de founding father van Stripgids. In 1974 richtte hij het gelijknamige tijdschrift op en in 1977 lanceerde hij ook de Stripgidsprijs. De uitreiking van die prijs  in de Warande in Turnhout groeide uit tot een stripfestival met internationale uitstraling. De prijs bestaat nog steeds in de naam Bronzen Adhemar, de belangrijkste bekroning voor een stripauteur in Vlaanderen en het tijdschrift Stripgids beleeft momenteel zijn derde jeugd als “mooiste stripblad van Europa” (dixit de Volkskrant). Turnhout is vandaag ook de onbestiste stripstad van Vlaanderen. De rol van Jan Smet is daarbij van doorslaggevend belang geweest. In 2013 droeg Jan Smet zijn bibliotheek over aan Stripgids, ze maakt nu de kern uit van het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip in Turnhout.

‘Duizend bommen en castraten’ verschijnt bij uitgeverij Vrijdag met steun van Stripgids en de Vlaamse overheid. Een aantal hoofdstukken verschenen eerder in Stripgids. Het was toenmalig hoofdredacteur Toon Horsten die Jan Smet destijds aanspoorde om zijn encyclopedische kennis over stripcensuur te boek te stellen.

Jan Smet: ‘Duizend bommen en castraten – Censuur in de strip’, 572 pagina’s, Uitgeverij Vrijdag, 45 euro.

Jan Smet bij de uitreiking van de StripVos Carrièreprijs  in 2009. © Bart Van der Moeren / Stripgids